Składniki :
- 5 żółtek
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 250 g margaryny Kasi, ewentualnie masło
Przygotowanie :
- Margarynę posiekać ze wszystkim składnikami
- 2/3 ciasta rozwałkować na spód natłuszczonej dużej formy, nakłuć i upiec na rumiano
- Upieczone ciasto posypać kaszą manną, rozłożyć usmażone jabłka
- Na wierzch rozłożyć ubite białka z cukrem pudrem i budyniem w proszku, a na to poskubać resztę ciasta
- Piec do zarumienia ciasta w temp. 180* C
Na piankę :
- 5 białek
- szklanka cukru pudru
- 2 małe budynie bez cukru - razem 80 g
- 1/2 szklanki oleju
Przygotowanie pianki:
- Do ubitych na pianę białek dodać cukier, ubić razem
- Dosypywać stopniowo budyń - miksować, a na koniec wlać strużką olej i ubić całość na sztywno.
Na farsz użyłam 60 dag przesmażonych jabłek i ok. 20 dag utartej dyni. Cukru dodałam tylko do lekkiej słodkości.
Ciasto piekłam w okrągłej foremce o średnicy 25 cm dlatego wyszło mi takie wysokie. Lepiej upiec w większej foremce i użyć trochę więcej przesmażonych jabłek. Ewentualnie można dodać dyni jak zrobiłam to ja.
Ciasto które poskubałam na wierzch leżało w lodówce tylko wtedy kiedy piekł się spód.
Gdyby była trudność podczas przesmażania jabłek tzn. byłyby ciągle rzadkie, to można dodać do jeszcze ciepłych, ale nie w czasie gotowania - łyżkę bułki tartej lub kaszy manny i dokładnie rozmieszać.
Mniam! Ależ bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega smacznie :) Zjadłabym kawałek do porannej kawki :)
OdpowiedzUsuńAleż musi być pyszne. Mniam.
OdpowiedzUsuńNie jeden zjadlby więcej niż kawałek :)
OdpowiedzUsuńCiasto pięknie wygląda i wspaniale smakuje - mam taką pewność.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Zawsze mnie zastanawiało jak się robi tę piankę :)
OdpowiedzUsuńCiasta z jabłkami są najlepsze , a najbardziej smakują właśnie jesienią. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jabłecznik z pianką i dość często go piekę. Z dodatkiem dyni jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńMamy jeszcze dynie własnej hodowli, więc trzeba spróbować. Piękne zdjęcia. Czy fotografia to Twoja druga pasja?
OdpowiedzUsuńFotografia jest od dawna moja pasją, może nawet większą niż gotowanie :)
UsuńTradycyjną szarlotkę z pianką jadłam i lubię, ale takiej wersji z dynią jeszcze nie próbowałam. Ciekawa jestem tego połączenia :)
OdpowiedzUsuńO raju, co tu za wspaniałości u Ciebie! Prawdziwa owocowa pochwała jesieni :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuń