sobota, 16 grudnia 2017

Makowiec na kruchym spodzie


Składniki na kruche ciasto:


  • 200 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru


Przygotowanie :
  1. Wszystkie składniki połączyć ręcznie lub malakserem. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godz. w lodówce
  2. Po tym czasie wyjąć z lodówki, formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłozyc papierem do pieczenia, ciasto można rozwałkować lub odrywac po kawałku i wyklejać dno formy, ugnieść na płasko
  3. Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 min., a przed samym pieczeniem w temp. 190*C przez 15 min.- nakłuć ciasto.

Składniki na masę makową:
  • 600 g maku
  • 500 g jabłek
  • 200 g masła
  • 250 g drobnego cukru
  • 5 duzych jaj, osobno białka i żółtka
  • 70 g kaszy manny
  • po 50 g rodzynek, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyzeczki ekstraktu z migdałów
Przygotowanie:
  1. Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem 
  2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  3. W misie miksera umieścić masło i utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej
  4. Dodać żółtka, dalej ucierając. Dodać namoczony (odciśnięty) i zmielony mak, starte jabłka, kaszę, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały oraz ekstrakt z migdałów i zmiksować do połączenia
  5. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową
  6. Tak przygotowaną masę makową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w temperaturze 180*C ez około 60 minut (można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut; makowiec lekko wyrośnie i popęka, ale podczas studzenia wróci do poprawnego wyglądu - nie martwić się tym). Wyjąć, wystudzić.

Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Sprawdźcie czy ma dobry termin przydatności, stary będzie zjełczały :(
Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.




Ponadto 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do ozdoby.


Lukier:
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z pomarańczy lub wody
przepis stąd

Ja użyłam gotowej białej polewy.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystkie makowce!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszystkie makowe wypieki. A w Twoim cieście tyle maku! Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny makowiec :) Wygląda perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajni makowca będą szczęśliwi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis! Wypróbuję dla najbliższych.
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach, rozczuliłam się... moja Mama taki piekła...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...