Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 125 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie :
- Wszystkie składniki połączyć ręcznie lub malakserem. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godz. w lodówce
- Po tym czasie wyjąć z lodówki, formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłozyc papierem do pieczenia, ciasto można rozwałkować lub odrywac po kawałku i wyklejać dno formy, ugnieść na płasko
- Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 min., a przed samym pieczeniem w temp. 190*C przez 15 min.- nakłuć ciasto.
Składniki na masę makową:
- 600 g maku
- 500 g jabłek
- 200 g masła
- 250 g drobnego cukru
- 5 duzych jaj, osobno białka i żółtka
- 70 g kaszy manny
- po 50 g rodzynek, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyzeczki ekstraktu z migdałów
Przygotowanie:
- Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- W misie miksera umieścić masło i utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej
- Dodać żółtka, dalej ucierając. Dodać namoczony (odciśnięty) i zmielony mak, starte jabłka, kaszę, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały oraz ekstrakt z migdałów i zmiksować do połączenia
- Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową
- Tak przygotowaną masę makową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w temperaturze 180*C ez około 60 minut (można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut; makowiec lekko wyrośnie i popęka, ale podczas studzenia wróci do poprawnego wyglądu - nie martwić się tym). Wyjąć, wystudzić.
Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Sprawdźcie czy ma dobry termin przydatności, stary będzie zjełczały :(
Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Ponadto 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do ozdoby.
Lukier:
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki soku z pomarańczy lub wody
Uwielbiam wszystkie makowce!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszystkie makowe wypieki. A w Twoim cieście tyle maku! Pychota:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny makowiec :) Wygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńfajni makowca będą szczęśliwi :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Wypróbuję dla najbliższych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)))
Ach, rozczuliłam się... moja Mama taki piekła...
OdpowiedzUsuńMój tato uwielbia :)
OdpowiedzUsuń