Na wigilijnym stole będą smacznym urozmaiceniem.
Składniki na farsz:
- ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanej, zielonej soczewicy
- 1 cebula
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- papryka mielona- wędzona
- zioła prowansalskie
Składniki na ciasto pierogowe:
- ok. 2 szklanek mąki
- sól, 3 łyżki oleju
- b.ciepła woda- mnie była potrzebna 1 szklanka
Przygotowanie :
- Suchą soczewice ugotować wg wskazówek na opakowaniu
- Po przestudzeniu zblendować, cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę przesmażyć - dodać do zmiksowanej soczewicy
- Doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem, papryką-wymieszać
- Przygotować ciasto na pierogi wg tych wskazówek
- Farsz nakładać łyżeczką na krążki ciasta wycięte szklanką, zlepiać pierogi
- Wrzucać na posolony wrzątek, po wypłynięciu gotować ok 3-4 min.
Świetnie smakują z przesmażoną cebulką:)
Wielka, serdeczna prośba :
https://www.siepomaga.pl/zycieslawka
mmm przepysznie :) jeszcze spróbowałabym z dodatkiem suszonych grzybów :)
OdpowiedzUsuńO tak, Zuza masz rację :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze pierogów z soczewicą. Przepis notuję, bo chętnie spróbowałabym takich pierożków.
OdpowiedzUsuńNA pewno je kiedyś wypróbuję..a Święta i Nowy ROk oby był radosny i pełen smakowitości:)Bea
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł! Na pewno go kiedyś wykorzystam.
OdpowiedzUsuńRadosnych świąt, zdrowia i pogody ducha dla Ciebie i Twojej Rodziny :)
U mnie nigdy się ich nie robiło ale na pewno są smaczne ;)
OdpowiedzUsuńSpokojnych i radosnych Świąt :)
Radosnych Świąt życzę :)
OdpowiedzUsuńI dziękuję za wszystkie przepisy :D
Skosztowałabym takich pierożków :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję.
Zdrowych, radosnych świąt Bożego Narodzenia!
Takiej wersji pierogów jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię pierogi z soczewicą :) choć na Święta wolę tradycyjne :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń