czwartek, 18 stycznia 2018

Kapuśniak z kaszą


Od kiedy w mojej kuchni nie ma mięsa, ( albo bywa rzadko ) chwytam się różnych pomysłów by urozmaicić menu. Stąd ten"wynalazek".
Zupy od dawna gotuję tylko na warzywach.
Trudniej zrobić drugie danie bez mięsa, ale też jakoś sobie radzę :)




Składniki :

  • główka małej białej kapusty
  • 5 łyżek drobnej kaszy
  • 2 -3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 spora cebula
  • 6 ziemniaki
  • kawałek pora
  • ewentualnie kawałek ostrej papryczki- kto lubi
  • sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, zioła prowansalskie, suszony lubczyk
  • świeże liście z selera, natka pietruszki
  • olej do smażenia

Przygotowanie :
  1. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo pietruszkę
  2. Kapustę zetrzeć na tarce, pora pokroić w plasterki, seler i cebulę w kosteczkę
  3. Do garnka z wodą wrzucić ziemniaki, dodać liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, posolić - gotować
  4. Marchew smażyć ( mieszając) na oleju do momentu aż olej przybierze piękny złoty kolor
  5. Do gotujących ziemniaków wsypać drobną kaszę, przesmażoną marchew, pokrojone warzywa oraz przyprawy, gotować do miękkości
  6. Już na talerzu posypać świeżą natką.

Z tej ilości składników ugotowałam duży garnek zupy. 
Co najmniej na 2 dni dla dużej rodziny.


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie " zwyczajne" zupy bez udziwnień.

    OdpowiedzUsuń
  2. z kaszą nie jadłam, oryginalne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kapuśniak, ale z kaszą jeszcze nie jadłam. Musi być przepyszny. =)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Aż ślinka leci. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ula też nie jem mięsa i mam podobnie. Zupy to na zimową porę bardzo dobre dania :) Skorzystam z Twojej propozycji z przyjemnością, pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie. Wyczerpał się repertuar zup, a oto proszę. Dziękuję wykorzystam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kapuśniczek uwielbiam, ale zdecydowanie bez kaszy, której nie cierpię :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisuję przepis,zeby spróbować jak smakuje

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...