Składniki :
- 75 g ziaren słonecznika
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 avocado
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz czarny mielony
- kilka łyżek oleju ( u mnie olej pozostały z suszonych pomidorów)
Przygotowanie :
- Ziarna słonecznika i sezamu namoczyłam w wodzie na noc, przecedziłam je przed przygotowaniem pasty i umieściłam w blenderze, dodałam olej - zblendowałam
- Do masy dodałam avocado, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku- ugniotłam całość i wymieszałam.
Z tego co czytałam w internecie to dodatkami do pasty mogą być naprzemiennie
drobno pokrojony zielony ogórek, natka pietruszki, suszone pomidory.
Ciekawe jaki byłby smak z kaparami czy oliwkami?
Ciekawe jaki byłby smak z kaparami czy oliwkami?
Wszystko zależy od naszej fantazji, smaku i ewentualnie dostępnych produktów.
Ogólnie co kto lubi :)
A podstawą mogą być tylko ziarna słonecznika. Sezam daje paście lekką goryczkę.
Wydaje mi się, że świeżość zachowa choć przez 3 dni.
Dłużej nie ma potrzeby :)
uwielbiam pasty do kanapek!
OdpowiedzUsuńZapisuje i wykorzystam :)
Jestem ciekawa tego smaku. Mniam :)
OdpowiedzUsuńMam na nią wielką ochotę!
OdpowiedzUsuńKuchnia to nie moje klimaty, ale pasta mnie zaciekawiła........pozdrawiam Dusia
OdpowiedzUsuńWyglądem przypomina chałwę. Taka pasta jest znacznie lepsza od wędliny:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkiego typu pasty do chleba, a Twoja wygląda zachęcająco. Wszystkiego co najlepsze w 2018 roku!
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj robię tylko z avocado i czosnku, ale taka opcja wygląda bardzo kusząco. :)
OdpowiedzUsuńpyszna i zdrowa pasta w sam raz do ciemnego pieczywa lub chrupkiego :)
OdpowiedzUsuńCórka jest wegetarianką, więc na pewno ten przepis mi się przyda.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Rewelacyjny przepis. Zapisuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.:)