piątek, 9 lutego 2018

Gotujemy kaszę orkiszową


Składniki :

  • szklanka kaszy orkiszowej
  • olej, sól
  • woda


Przygotowanie :
  1. Odmierzoną kaszę wsypać do garnuszku na gorący olej ( 3-4 łyżki)
  2. Wymieszać, przykryć na chwilę pokrywką, potem zalać 2 szklankami gorącej wody, posolić, wymieszać i przykryć pokrywką, gotować na małym ogniu
  3. Gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę
  4. Garnek ( mam to tego celu gruby ceramiczny) owinąć w gruby ręcznik, włożyć pod gruby koc i ...po 2-3 godz. kasza będzie w sam raz. Można sprawdzić wcześniej, może Wasza kasza "dojrzeje" wcześniej.

To jest mój sposób na gotowanie kaszy. Przygotowuję ją rano, a po przyjściu z pracy mam ją gorącą i dogotowaną. 
Jeśli nie jemy mięsa to wystarczy do niej przesmażona cebulka i marchewka lub czerwone buraczki.
A jeśli jemy mięso to proponuję do kaszy polędwiczki.

7 komentarzy:

  1. Lubię taką kaszę, ale jeszcze bardziej z mięskiem:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po raz pierwszy spróbowałam tej kaszy przed Świętami Bożego Narodzenia. Moje skojarzenie? Kasza jęczmienna z tym, że smaczniejsza ;) Polubiłam tę kasze ale nadal moją ulubioną jest jaglana i gryczana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie jadłam tej kaszy; na pewno warto spróbować.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja także jeszcze nie jadłam takiej. Ale jutro robię gołąbki z kaszą bulgur, też jest pyszna, a nie "oklepana". Następnym razem wypróbujemy orkiszowej!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaszy orkiszowej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. od czasu do czasu gości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kasza orkiszowa to ulubiona kasza mojego ślubnego, ale ja zazwyczaj kupuję ją w woreczkach :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...