wtorek, 10 lipca 2012

Polędwiczki wieprzowe - coś na szybko



Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa o dowolnej wadze
  • mąka
  •  tłuszcz do smażenia 
  • ewentualnie cebula
  • sól , pieprz
Przygotowanie :

     
  1. Umytą polędwiczkę osączmy na sicie
  2. Kroimy ją na dość cienkie kawałki i rozbijamy lekko , najlepiej drewnianym tłuczkiem
  3. Oprószamy solą i pieprzem
  4. Obtaczamy lekko w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiano - niezbyt długo , bo inaczej polędwiczki będą twarde
  5. Na reszcie tłuszczu możemy obsmażyć pokrojona cebulę .
Jest to bardzo szybkie co nieco na obiad , albo kolację :)
Uzupełnieniem może być sezonowa surówka z  młodej kapusty lub zielona sałata. Smacznego .:)




5 komentarzy:

  1. lubie polędwiczki wieprzowe, każde danie sie z nimi udaje. Ich miękkośc jest fantastyczna!

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Są idealne do sosu kurkowego, śmietanowego cz pieprzowego. Zawsze smakują ale ja zawsze smażę na maśle, to moim zdaniem ważne:) POzdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja smażę najczęściej na smalcu , ale wypróbuje na maśle.
      Jak nie mam czasu to i bez sosu są przepyszne , ale z sosami zapewne jeszcze smaczniejsze :)

      Usuń
  3. to danie, które zawsze wychodzi, jest smaczne i pożywne ;)
    pyszności

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...