Składniki :
- polędwiczka wieprzowa o dowolnej wadze
- mąka
- tłuszcz do smażenia
- ewentualnie cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie :
- Umytą polędwiczkę osaczamy na sicie
- Kroimy ją na dość cienkie kawałki i rozbijamy lekko drewnianym tłuczkiem
- Oprószamy solą i pieprzem
- Obtaczamy lekko w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiano - niezbyt długo, bo inaczej polędwiczki będą twarde
- Wyjmujemy, na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę.
Jest to bardzo szybkie co nieco na obiad albo kolację :)
Uzupełnieniem może być sezonowa surówka z młodej kapusty lub zielona sałata.
lubie polędwiczki wieprzowe, każde danie sie z nimi udaje. Ich miękkośc jest fantastyczna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ja również pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSą idealne do sosu kurkowego, śmietanowego cz pieprzowego. Zawsze smakują ale ja zawsze smażę na maśle, to moim zdaniem ważne:) POzdrawiam..
OdpowiedzUsuńJa smażę najczęściej na smalcu , ale wypróbuje na maśle.
UsuńJak nie mam czasu to i bez sosu są przepyszne , ale z sosami zapewne jeszcze smaczniejsze :)
to danie, które zawsze wychodzi, jest smaczne i pożywne ;)
OdpowiedzUsuńpyszności
Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)