Tęsknicie za ciastami ze świeżymi owocami? Ja tak..
Dlatego z pierwszych truskawek które można kupić już w marketach upiekłam proste, smaczne ciasto.
Składniki:
- 125 g margaryny masła lub palmy
- 4 duże jajka - żółtka i białka oddzielnie
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 300 g (2 szklanki) mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kisiele truskawkowe - bez cukru takie na 500 ml wody
- 1 szklanka mleka, u mnie roślinne
- około 300 g truskawek
Przygotowanie:
- Żółtka utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę
- Margarynę rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia
- Mąkę pszenną zmieszaj z kisielami i proszkiem do pieczenia
- Do żółtek dodaj trochę mleka, a następnie dodawaj na zmianę część mąki, mleka i rozpuszczonej masła
- Białka ubij na sztywną pianę i w dwóch porcjach dodaj do ciasta - delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przelej ciasto do tortownicy o średnicy około 24 cm. z kominem w środku. Na wierzchu ułóż przekrojone truskawki.
- Piecz ciasto w 180*C (góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
przepis stąd
Ciasto powinno równie dobrze smakować w sezonie z agrestem, jagodami czy wiśniami.
A wtedy można dodać kisiel np. cytrynowy. Ciasto będzie mieć piękny żółty kolor.
A wtedy można dodać kisiel np. cytrynowy. Ciasto będzie mieć piękny żółty kolor.
Przede wszystkim tęsknię za truskawkami! ;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Zabieram przepis , dziękuję. Podoba mi się to Uleńko , że zawsze podajesz wymiar formy do ciasta . Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosło, pyszny wypiek :)
OdpowiedzUsuńJuż się nie moģę doczekać naszych truskawek!
OdpowiedzUsuńNA pewno dobrze smakuje ;)
OdpowiedzUsuńUrszulo, zlituj się :) Nie powinnam jeść słodyczy...
OdpowiedzUsuńPozdrowionka!