wtorek, 19 marca 2019

Truskawkowe ciasto z kisielem


Tęsknicie za ciastami ze świeżymi owocami? Ja tak..
Dlatego z pierwszych truskawek które można kupić już w marketach upiekłam proste, smaczne ciasto.



Składniki:


  • 125 g margaryny masła lub palmy 
  • 4 duże jajka - żółtka i białka oddzielnie
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kisiele truskawkowe - bez cukru takie na 500 ml wody
  • 1 szklanka mleka, u mnie roślinne
  • około 300 g truskawek


Przygotowanie:


  1. Żółtka utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę
  2. Margarynę rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia
  3. Mąkę pszenną zmieszaj z kisielami i proszkiem do pieczenia
  4. Do żółtek dodaj trochę mleka, a następnie dodawaj na zmianę część mąki, mleka i rozpuszczonej masła
  5. Białka ubij na sztywną pianę i w dwóch porcjach dodaj do ciasta - delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Przelej ciasto do tortownicy o średnicy około 24 cm. z kominem w środku. Na wierzchu ułóż przekrojone truskawki.
  7. Piecz ciasto w 180*C (góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.



przepis stąd




Ciasto powinno równie dobrze smakować w sezonie z agrestem, jagodami czy wiśniami.
A wtedy można dodać kisiel np. cytrynowy. Ciasto będzie mieć piękny żółty kolor.

7 komentarzy:

  1. Przede wszystkim tęsknię za truskawkami! ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda. Zabieram przepis , dziękuję. Podoba mi się to Uleńko , że zawsze podajesz wymiar formy do ciasta . Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyrosło, pyszny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już się nie moģę doczekać naszych truskawek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Urszulo, zlituj się :) Nie powinnam jeść słodyczy...
    Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...