To propozycja raczej dla wielbicieli super słodkości - ciasteczka bez pieczenia :)
Składniki :
Smacznego!
Moje uwagi:
1. Jeśli nie do końca odpowiada Wam żurawina to można zastąpić np. rodzynkami lub innymi bakaliami.
2. Masa po połączeniu składników jest dość luźna, dlatego ostateczne formowanie polecam po jakimś czasie gdy ciasteczka będą mniej klejące ( ja niestety tego nie zrobiłam)
3.Wg mnie można dodać więcej cynamonu i imbiru.
przepis stąd
A mewy w Kołobrzegu ludzi się nie boją...
...chętnie pozują do zdjęć :)
Składniki :
- 50 g masła
- 100 g białego cukru
- 100 g brązowego cukru
- 50 g śmietany 36%
- 1/2 łyżeczki sody
- 150 g płatków migdałów
- 50 g żurawiny
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g gorzkiej czekolady na polanie florentynek
Przygotowanie:
- Na głębokiej patelni rozgrzewam masło i cukier do momentu aż się połączą i utworzą gładką masę. Chwilę to może potrwać.
- Następnie wlewam śmietankę i cały czas mieszam. Dodaję sodę i ekstrakt waniliowy. Na koniec wsypuję migdały, żurawinę i przyprawy. Mieszam do połączenia składników.
- Na papier do pieczenia wykładam po 1 łyżce masy formując ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo masa tężeje.
- Gotowe ciasteczka odkładam na ok. 30 min.
- Po tym czasie rozpuszczam w kąpieli wodnej czekoladę i polewam nią florentynki.
Smacznego!
Moje uwagi:
1. Jeśli nie do końca odpowiada Wam żurawina to można zastąpić np. rodzynkami lub innymi bakaliami.
2. Masa po połączeniu składników jest dość luźna, dlatego ostateczne formowanie polecam po jakimś czasie gdy ciasteczka będą mniej klejące ( ja niestety tego nie zrobiłam)
3.Wg mnie można dodać więcej cynamonu i imbiru.
przepis stąd
A mewy w Kołobrzegu ludzi się nie boją...
...chętnie pozują do zdjęć :)
Ciekawy przepis . Wyglądają super. Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖💖
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda bardzo smacznie. Chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńSerdeczności!
Ciekawy deserek :) A te mewy to fajne, chciałabym kiedyś z bliska taką zobaczyć na żywo :)
OdpowiedzUsuńKiedyś będę musiała takie ciasteczka sobie zrobić :)
OdpowiedzUsuńPrzepis ciekawy, ale raczej dla moich wielbicieli słodkości, bo mnie by zasłodziło na wieki :-)
OdpowiedzUsuńMewa jest cudna ;)
OdpowiedzUsuńPyszności Uleńko:) serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń