Składniki :
- 35 dag tłustego karczku
- 70 dag boczku
- ok.40 dag wątróbki wieprzowej
- ok. grzybów suszonych
- 2 duże jajka
- ok. 3-4 łyżek bułki tartej
- mała kajzerka
- cebula, marchew, 3 ząbki czosnku, kawałek selera
- sól, pieprz czarny- mielony, 4-5 ziaren pieprzu ziarnistego, liść laurowy
- przyprawa do mięsa (ryneczek Lidla)
- gałka muszkatołowa, koperek suszony
Przygotowanie:
- Mięsa i wątróbkę gotujemy z liściem laurowym, pieprzem ziarnistym, marchwią, selerem, cebulą i grzybami ( najlepiej namoczyć je dzień wcześniej na noc)
- Wpierw ugotuje się wątróbka, cebula, potem mięsa, warzywa i grzyby i w takiej kolejności je wyjmujemy
- Po przestudzeniu wszystko mielimy,(można dwukrotnie) wbijamy roztrzepane jajka, dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę ( ja umieściłam ją w wodzie po moczonych grzybach)
- Doprawiamy przyprawami, przeciskamy czosnek i dokładnie mieszamy, gdyby mięso było za suche można dodać kilka łyżek wody w której gotowało się mięso
- Przekładamy do natłuszczonej foremki, pieczemy ok. 30-35 min. w temp.170*C
Piekłam w foremce 30 x 12 cm.
Mmmm... tłuściutki i pachnący... Już mi się marzą święta (robię domowy pasztet, ale tylko na jakieś okazje, bom jest kapkę leniwa). Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńDomowy napewno najlepszy :)
OdpowiedzUsuńPyszny pasztet , trzeba zrobić na święta. Pozdrawiam serdecznie 💖
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Ale narobiłaś smaku. W sklepie wędliny wszystkie jednakowo smakują więc odmiana bardzo kusząca. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pasztety. Ten na pewno bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuń