Barszcz biały gotuję często, ale prawie zawsze korzystam z gotowego zakwasu.
Tym razem ze względu na okoliczności mam więcej czasu i postanowiłam przygotować go sama.
Jak się uda to na pewno nastawię zakwas na barszcz Świąteczny :)
Będzie na pewno zdrowszy od tego sklepowego.
Składniki :
Tym razem ze względu na okoliczności mam więcej czasu i postanowiłam przygotować go sama.
Jak się uda to na pewno nastawię zakwas na barszcz Świąteczny :)
Będzie na pewno zdrowszy od tego sklepowego.
Tak wygląda zaraz po nastawieniu
Składniki :
- ok.500 ml letniej wody
- 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4 -5 ząbków czosnku
- łyżka majeranku
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Do słoja wlać wodę, wsypać mąkę- rozmieszać, by nie było grudek
- Dodać liście, zmiażdżone ząbki czosnku, ziele, majeranek- wymieszać
- Słój zakryć gazą i wstawić do szafki by nie stał na blacie
- Raz dziennie mieszać, po 5-6 dniach zakwas powinien nadawać się do przygotowania barszczu
- Po przelaniu do butelek może stać w lodówce do 2 tygodniu.
Już mi ślinka cieknie na taki barszczyk.
OdpowiedzUsuńOoo? Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńA ile mąki?
Już poprawione. To chyba przez ogóle zakręcenie pomyłka...
UsuńSą składniki, tylko brak najważniejszego- mąki :).
OdpowiedzUsuńPrzyda się, bo taki barszczyk na zakwasie to cudo. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuń