sobota, 14 marca 2020

Kotlety mielone z mięsa gotowanego


To przepis na poniedziałek dla tych którzy jutro będą mieć rosół...

Moja rodzina lubi rosół z mięs mieszanych.
Kiedy nie dajemy rady zjeść ich po ugotowaniu zupy, kombinuję co zrobić by wszystkim smakowało w nowej postaci :)
Tym razem to są kotleciki :)






Składniki :

  • ok.350 g gotowanego mięsa z rosołu, u mnie była to wołowina, mięso z perliczki i indyka
  • 2 małe cebule
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, mielona czerwona papryka, kilka kropel maggi
  • 3-4 łyżki wody
  • ok.2 płaskie łyżki sosu pieczarkowego w proszku
  • olej do smażenia, bułka tarta

Przygotowanie:
  1. Z wystudzonego mięsa wybrać kości, pozbyć się skór, zmielić
  2. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju
  3. Mielone mięso jest raczej suche, dlatego dodałam do niego letnią wodę w której wymieszałam 2 łyżki sosu pieczarkowego z torebki
  4. Dodać jajka, cebulę oraz sól, pieprz, paprykę, maggi- wymieszać dokładnie
  5. Z masy mięsnej formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej, smażyć z obu stron na rumiano.
                           
                             Smakują na ciepło i zimno.



10 komentarzy:

  1. Słyszałam o takich ale w moim domu nie jadło się ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na wykorzystanie mięska z rosołu, wyglądają bardzo apetycznie! Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym takie zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają apetycznie! Dobry pomysł na mięso gotowane, muszę spróbować! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne kotleciki . Czasami też tak robię . Dobrego tygodnia 🌷🌷🌷🌷

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas też się takich nie robiło. Gotowane mięso z rosołu lądowało albo na talerzach (Mama), albo w pierogach (Babcia Bronia). Ale na pewno są smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł, dziękuję za podpowiedź.:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...