Składniki :
- 4 jajka
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki masła
- 1 jabłko
- ok. 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- ok. 3 szklanki mąki pszennej
- cynamon
Przygotowanie:
patrz przepis na drożdżowe.
Piekłam w foremce o średnicy 25 cm. w temp. 180 *C
Kruszonka:
- ok.3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- ok.1/2 kostki masła
- łyżka cynamonu
Po przełożeniu ciasta do foremki rozkładam na wierzch pokrojone w cienkie plasterki jabłko.
Dopiero wtedy posypuję ciasto kruszonką z cynamonem.
Gdy podrośnie piekę w temp.180*C.
Smaczne ciasto, ale nieduże.
OdpowiedzUsuńJestem przyzwyczajona do ciast drożdżowych z jednego kilograma mąki.
Pozdrawiam serdecznie :)
Jak dla dwóch osób to w sam raz, wystarcza nam.
Usuńpozdrawiam serdecznie Haniu :)
Urszulo, kusisz tym ciastem.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam weekendowo.
Kocham posypkę ^^
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek a ciasto bardzo apetyczne. Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuń