piątek, 2 marca 2012

Placek drożdżowy



Pewnie większość z Was pomyśli :" to ciasto nie dla mnie " ale radzę spróbować. Ja prawie nie wyrabiam tego ciasta, robię je dość ekspresowo i zawsze się udaję. No, może przez ten czas  jaki go piekę to nie udał się  ze 3 razy...:(   Do odważnych świat należy :)

Składniki:

  • niepełne 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże lub 5 małych jaj ( potrzebne żółtka i jedno całe)
  • mleko
  • 5 dag drożdży
  • 10-15 dag tłuszczu rozpuszczonego -najlepiej masła
  •  2 łyzki tłuszczu na kroszonke 
  • 5 łyżek cukru
  • jak ktos lubi to doda bakalie
Przygotowanie:
  1. Do metalowej miseczki wsypuję cukier i wbijam jajka
  2. Ustawiam sobie tę miseczkę na garnku w którym gotuje się powoli woda ( na kuchence)
  3. I energicznie ubijam całość trzepaczką
  4. Musi się rozpuścić cukier i gdy masa będzie puszysta -wtedy zdjąć miseczkę z garnka ( uważać, by masa jajeczna się nie zagotowała i w odpowiednim momencie zdjąć miskę na ściereczkę )
  5. Dalej ubijać, dodawać stopniowo mąkę, wrabiać ją już łyżką drewnianą
  6. Drożdże kruszę w garnuszku, wsypuję odrobinę mąki i łyżeczkę cukru. Dolewam letniego ! mleka mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia-może stać na kaloryferze :)
  7. Gdy wrobię już mąkę wlewam drożdże ( gdy już podrosną) -wyrabiam, aż wszystko się połączy
  8. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać letniego mleka ( nie więcej niż 1/3  szklanki)
  9. Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz
  10. Całośc jeszcze raz wyrobić łyżką drewnianą
  11. Zrobić kruszonkę.Ciasto przełożyć do formy ( jest to porcja na prodiż i ja w nim najczęściej to ciasto piekę)
  12. Posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, by urosło.Ciasto drożdżowe nie lubi gdy sie gawałtownie nim porusza.
  13. Moje piecze się w prodiżu ok. 30-35 min. Ale w całym domu pachnie trochę dłużej...
Przepis na kruszonkę:

  1. 1/2 kostki masła roślinnego rozpuścić
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 1 szklanka mąki
Wszystko połączyć i wyrabiać tak by powstały okruszki  :)
Nie jest to może wersja placka wykwintna , ale z masłem i ciepłym mlekiem, rewelacja.
Jeśli zostanie nam kruszonki, to zamrozimy  na posypanie ciasta, które za jakiś czas znów upieczemy :)
Ciasto piekłam w prodiżu.








3 komentarze:

  1. To ciasto absolutnie jak najbardziej dla mnie :D Uwielbiam takie drożdżaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. To bardzo się ciesze ,życzę powodzenia w pieczeniu :) Bo ten przepis na prawdę jest łatwy i szybki !

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzadko robię coś drożdżowego, muszę to nadrobić! Pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...