Składniki na spód:
- 70 g masła roztopionego
- 140 pokruszonych ciastek digestive
Przygotowanie:
- Po rozdrobnieniu ciastek połączyć je na "piasek" z masłem
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia
- Na dnie ułożyć przygotowane ciastka, wyrównać, schłodzić przez 30 min. w lodówce
Składniki na masę serową:
"Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzać do 180*C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 min.
- 900 g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego
- 250 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 ml śmietany 18%
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej.
Przygotowanie:
- Składniki umieścić w mikserze i zmiksować tylko do gładkości składników, krótko by niepotrzebnie napowietrzać masy (później po upieczeniu sernik opadnie)
- Masę wylać na schłodzony spód i pieczemy w kąpieli wodnej.
"Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzać do 180*C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 min.
Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110*C i piec dodatkowe 30 min. (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godz, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godz."
składniki na polewę:
Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godz, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godz."
składniki na polewę:
- 220 ml kwaśnej 18% śmietany
- 1 łyżka drobnego cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki połączyć do uzyskania gładkiej konsystencji.
przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo! Pozdrawiam, dobrej nocki! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBrzmi tak bardzo światowo!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam niczego w kąpieli wodnej.
Wydaje mi się to trochę trudne.
Serdecznie Cię pozdrawiam :)
No, rzeczywiście równiusieńki! Bo taki sernik nie opada :-)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie i jaki wysoki. Ogród wiszący wyjątkowy. Pozdrawiam cieplutko 🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń