- 700 g mięsa mielonego z indyka, może być z kurczaka
- 300 g pieczarek
- mała cebula
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej
- 2 -3 łyżki majonezu
- 1 jajko
- sól, pieprz
- mały pęczek koperku lub natki pietruszki
Przygotowanie:
- Do mięsa dodaj przesmażone wcześniej drobno pokrojone pieczarki i cebulę
- Wbij roztrzepane jajko, majonez, mąki, natkę lub koperek, sól oraz pieprz- dokładnie wymieszaj łącząc składniki
- Masa będzie raczej rzadka dlatego nakładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz, smaż z obu stron na rumiano.
Dobrze byłoby przygotować masę wcześniej, by składniki dobrze się połączyły i przeszły wzajemnie aromatami.
Do tego młode ziemniaki (na rynku już są), prosta surówka z młodej kapusty i mamy pyszny obiad :)
Zimne kotlety sprawdzą się również do chleba.
Do tego młode ziemniaki (na rynku już są), prosta surówka z młodej kapusty i mamy pyszny obiad :)
Zimne kotlety sprawdzą się również do chleba.
Kotlety z tak wieloma dodatkami na pewno są smaczne.
OdpowiedzUsuńJeszcze takich nie robiłam, więc może tym razem zdecyduję się takie usmażyć.
Ja też widziałam już dawno młode ziemniaki :)
Takie kotleciki są przepyszne, do obiadu idealne. Pozdrawiam i życzę dobrej nocy ;)
OdpowiedzUsuńMama robiła z mielonki indyczej z pieczarkami. Ale bez majonezu :-) I ściereczka podobna... rozczuliłam się...
OdpowiedzUsuńKotlety pachną nawet z fotki:)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają z zielonymi dodatkami. Młode ziemniaki do tego i surówka z młodej kapusty, którą uwielbiam to prawdziwa uczta. Mniammm
Pozdrawiam:)
Na pewno muszą być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek☺
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, wyglądają bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuń