poniedziałek, 1 czerwca 2020

Kotlety drobiowe z pieczarkami


Składniki :


  • 700 g mięsa mielonego z indyka, może być z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • mała cebula
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 -3 łyżki majonezu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • mały pęczek koperku lub natki pietruszki


Przygotowanie:

  1. Do mięsa dodaj przesmażone wcześniej drobno pokrojone pieczarki i cebulę
  2. Wbij roztrzepane jajko, majonez, mąki, natkę lub koperek, sól oraz pieprz- dokładnie wymieszaj łącząc składniki
  3. Masa będzie raczej rzadka dlatego nakładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz, smaż z obu stron na rumiano.


Dobrze byłoby przygotować masę wcześniej, by składniki dobrze się połączyły i przeszły wzajemnie aromatami.
Do tego młode ziemniaki (na rynku już są), prosta surówka z młodej kapusty i mamy pyszny obiad :) 
Zimne kotlety sprawdzą się również  do chleba.

7 komentarzy:

  1. Kotlety z tak wieloma dodatkami na pewno są smaczne.
    Jeszcze takich nie robiłam, więc może tym razem zdecyduję się takie usmażyć.
    Ja też widziałam już dawno młode ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kotleciki są przepyszne, do obiadu idealne. Pozdrawiam i życzę dobrej nocy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mama robiła z mielonki indyczej z pieczarkami. Ale bez majonezu :-) I ściereczka podobna... rozczuliłam się...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kotlety pachną nawet z fotki:)
    Super wyglądają z zielonymi dodatkami. Młode ziemniaki do tego i surówka z młodej kapusty, którą uwielbiam to prawdziwa uczta. Mniammm
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno muszą być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować, wyglądają bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...