Składniki :
- 60 dag wątróbki wieprzowej
- 60 dag tłustego, surowego boczku
- 2-3 jajka
- 1 duża cebula
- mały pęczek szczypiorku lub koperku
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, ostra papryka chili, majeranek, 2 ząbki czosnku
dodatkowo mleko, smalec do smażenia, bulion
Przygotowanie:
- Wątróbkę moczyć przez ok.30 min. w mleku, pokroić cebulę i osączoną wątróbkę również
- Boczek zmielić
- Wątróbkę i cebulę przesmażyć krótko, przestudzić i również zmielić
- Do zmielonych składników dodać namoczoną w bulionie bułkę tartą, ubite na pianę jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać, jeśli masa będzie sucha dodać kilka łyżek bulionu
- Do wysmarowanej smalcem lub wyłożonej papierem foremki o wymiarach 30 x 12 cm wyłożyć przygotowaną masę
- Wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego (180*C ) piekarnika, piec ok. 50 min.
- Po wystudzeniu wyjąć pieczeń z foremki.
Moje uwagi:
Surowy boczek mielić na grubszych oczkach, a wątróbkę na małych.
Przypominam, że nastała pora przygotowywania ogórków małosolnych do szybkiego użycia. Mnie smakują po 3 dniach:)
Lubię wszystkie pasztety. Wygląda super. Dzięki za przypomnienie. Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i ja:)
OdpowiedzUsuńPieczeń wygląda pysznie, a małosolne? najlepszy rarytas ;) Pozdrawiam cieplutko i życzę dobrej nocy ;)
OdpowiedzUsuńMoje ogórki mają po 3 cm. Dla wyjaśnienia: pędy, nie owoce :-(
OdpowiedzUsuńKupione sadzonki zmarzły. Wysiałam sama i czekam na rozwój sytuacji...
UsuńPieczeń prezentuje się naprawdę smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
U Ciebie zawsze apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam