piątek, 12 czerwca 2020

Pieczeń z wątróbką



Składniki :

  • 60 dag wątróbki wieprzowej
  • 60 dag tłustego, surowego boczku
  • 2-3 jajka
  • 1 duża cebula
  • mały pęczek szczypiorku lub koperku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, ostra papryka chili, majeranek, 2 ząbki czosnku
dodatkowo mleko, smalec do smażenia, bulion


Przygotowanie:
  1. Wątróbkę moczyć przez ok.30 min. w mleku, pokroić cebulę i osączoną wątróbkę również
  2. Boczek zmielić
  3. Wątróbkę i cebulę przesmażyć krótko, przestudzić i również zmielić
  4. Do zmielonych składników dodać namoczoną w bulionie bułkę tartą, ubite na pianę jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać, jeśli masa będzie sucha dodać kilka łyżek bulionu
  5. Do wysmarowanej smalcem lub wyłożonej papierem foremki o wymiarach  30 x 12 cm wyłożyć przygotowaną masę
  6. Wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego (180*C ) piekarnika, piec ok. 50 min. 
  7. Po wystudzeniu wyjąć pieczeń z foremki.

Moje uwagi:
Surowy boczek mielić na grubszych oczkach, a wątróbkę na małych.



Przypominam, że nastała pora przygotowywania ogórków małosolnych do szybkiego użycia. Mnie smakują po 3 dniach:)



7 komentarzy:

  1. Lubię wszystkie pasztety. Wygląda super. Dzięki za przypomnienie. Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczeń wygląda pysznie, a małosolne? najlepszy rarytas ;) Pozdrawiam cieplutko i życzę dobrej nocy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ogórki mają po 3 cm. Dla wyjaśnienia: pędy, nie owoce :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupione sadzonki zmarzły. Wysiałam sama i czekam na rozwój sytuacji...

      Usuń
  4. Pieczeń prezentuje się naprawdę smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. U Ciebie zawsze apetycznie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...