piątek, 8 czerwca 2012

Kiszenie ogórków małosolnych


Składniki :

  • 1 kg zielonych , świeżych ogórków
  • gotowa przyprawa Cykorii do konserwowania ogórków  ( zawiera : gorczycę , czosnek , ziele angielskie , pieprz czarny , marchew , cebule i liść laurowy )
  • sól- na litr  wody łyżka soli
Przygotowanie ;
  1. Ogórki umyć , przygotować słój szklany lub specjalny  kamionkowy do kiszenia
  2. Zagotować 1 litr wody, jeśli braknie do zapełnienia słoja , dogotować, ale zachować taką proporcję  ze solą
  3. Dodać do niej łyżkę soli i dobrze wymieszać do rozpuszczenia soli
  4. Ogórki ułożyć  w słoju i wsypać 2- 3 łyżki gotowych przypraw (można włożyć świeże , ale ja o tej porze roku idę na łatwiznę i kupuje te w torebce , dopiero kiszone na zimę będą miały świeży koper , czosnek , chrzan itd.  ) 
  5. Zalewam ogórki przygotowaną , gorącą jeszcze wodą
  6. Słój przykryć i pozostawić w ciepłym , ale nie słonecznym miejscu
  7. Po 2 - dniach woda zacznie mętnieć i ogórki zaczną się kwasić
  8. Jeśli lubimy mało ukwaszone to już wkrótce można spróbować czy są już dla nas smaczne :)
Jeśli ogórki ukisły i nie chcemy by dalej się kwasiły przenieśmy je w chłodne miejsce. Może to być lodówka lub spiżarnia. Będą dłużej smaczne - małosolne .
Już wkrótce podam przepis na ogórki , które można robić już na dłuższe przetrzymanie - na zimę . Ale ten przepis będzie bardziej słony :)

4 komentarze:

  1. jestem uzależniona od takich ogórków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też jestem od nich uzależniona, niestety tam gdzie mieszam w przeliczeniu na złotówki kosztują 11 zł za kilogram i nie kupuję:( ale chociaż na zdjęcie popatrzę. Rewelacja:)

      Usuń
    2. Agabi , a w jakim końcu świata mieszkasz ? Bo cena ogórków rzeczywiście zaskakująca , u na teraz są po 4 zł. kg :)
      pozdrawiam Cię serdecznie .

      Usuń
  2. a ja wciągam już na drugi dzień, pycha są

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...