Składniki :
- 1 kg zielonych , świeżych ogórków
- gotowa przyprawa Cykorii do konserwowania ogórków ( zawiera : gorczycę , czosnek , ziele angielskie , pieprz czarny , marchew , cebule i liść laurowy )
- sól- na litr wody łyżka soli
Przygotowanie ;
- Ogórki umyć , przygotować słój szklany lub specjalny kamionkowy do kiszenia
- Zagotować 1 litr wody, jeśli braknie do zapełnienia słoja , dogotować, ale zachować taką proporcję ze solą
- Dodać do niej łyżkę soli i dobrze wymieszać do rozpuszczenia soli
- Ogórki ułożyć w słoju i wsypać 2- 3 łyżki gotowych przypraw (można włożyć świeże , ale ja o tej porze roku idę na łatwiznę i kupuje te w torebce , dopiero kiszone na zimę będą miały świeży koper , czosnek , chrzan itd. )
- Zalewam ogórki przygotowaną , gorącą jeszcze wodą
- Słój przykryć i pozostawić w ciepłym , ale nie słonecznym miejscu
- Po 2 - dniach woda zacznie mętnieć i ogórki zaczną się kwasić
- Jeśli lubimy mało ukwaszone to już wkrótce można spróbować czy są już dla nas smaczne :)
Jeśli ogórki ukisły i nie chcemy by dalej się kwasiły przenieśmy je w chłodne miejsce. Może to być lodówka lub spiżarnia. Będą dłużej smaczne - małosolne .
Już wkrótce podam przepis na ogórki , które można robić już na dłuższe przetrzymanie - na zimę . Ale ten przepis będzie bardziej słony :)
Już wkrótce podam przepis na ogórki , które można robić już na dłuższe przetrzymanie - na zimę . Ale ten przepis będzie bardziej słony :)
jestem uzależniona od takich ogórków :)
OdpowiedzUsuńja też jestem od nich uzależniona, niestety tam gdzie mieszam w przeliczeniu na złotówki kosztują 11 zł za kilogram i nie kupuję:( ale chociaż na zdjęcie popatrzę. Rewelacja:)
UsuńAgabi , a w jakim końcu świata mieszkasz ? Bo cena ogórków rzeczywiście zaskakująca , u na teraz są po 4 zł. kg :)
Usuńpozdrawiam Cię serdecznie .
a ja wciągam już na drugi dzień, pycha są
OdpowiedzUsuń