- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- śliwki
Przygotowanie:
- Całe jajka utrzeć z cukrem
- Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem- połączyć dokładnie
- Wlewać stopniowo olej, ucierać
- Ciasto wylać do wysmarowanej foremki, na wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki skórką do góry
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180-190*C przez ok.40-50 min. do suchego patyczka.
Przygotowanie tego ciasta nie jest kłopotliwe robi się je szybko, a smakuje wspaniale.
Ciasto super proste. U nas w tym roku śliwek jak na lekarstwo. Mam mrożone , ciekawe czy sprawdziłyby się ? Pozdrawiam cieplutko 💖💖
OdpowiedzUsuńCiasto ze śliwkami jest najlepsze, do kawki smakuje wybornie. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńOOo zrobię i ja :)
OdpowiedzUsuńI smacznie :)
OdpowiedzUsuńTakie proste są najsmaczniejsze :) Pozdrawiam ^_^
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Wygląda apetycznie. Uwielbiam ciasta z owocami, a teraz pora na te ze śliwkami. Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Urszulko. Miłej niedzieli. Dobrego tygodnia.
Jesień jest pod tym względem fantastyczna. Wszędzie pachnie ciastami ze śliwkami!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńwspaniały blog i przepis a tak przy okazji zapraszam na bloga i proste przepisy https://mojewyroby.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń