piątek, 18 września 2020

Maślaki w occie

Składniki :

  • maślaki, u mnie ok 1 kg
  • cebula kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • cukier, sól
  • ocet

Przygotowanie :
  1. Grzyby obrać i umyć
  2. Do lekko posolonego i zakwaszanego wrzątku wrzucić maślaki
  3. Gotować na małym ogniu ok. 5-10 min., ostrożnie by się nie rozleciały
  4. Przelać przez sito, odcedzić i przepłukać na sicie wrzącą wodą, dokładnie odcedzić
  5. Przygotować zalewę w proporcjach 3 szklanki wody na 1 szklankę octu 10%
  6. Dodać do tego pokrojoną w cienkie plastry cebulę oraz 8-10 łyżek cukru, ziarnka pieprzu i ziela oraz 3 łyżeczki soli i liść laurowy - zagotować
  7. Osączone grzyby ułożyć w czystych słojach, tak by było ich 3/4 objętości słoika, włożyć po kilka plastrów cebuli, zalać po brzegi wrzącą zalewą, przykryć dekielkami, zakręcić
  8. Wszystkie słoje ustawić na grubej ściereczce, przykryć kocem do dnia następnego.
Jeśli ktoś lubi mniej słodką zalewę to doda mniej cukru.
Liścia laurowego wyjmujemy z zalewy i raczej nie dodajemy do słojów, to samo z zielem.

1 komentarz:

  1. Skorzystam z przepisu na zalewę. Grzybki wyglądają pysznie . Miłego weekendu 🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...