- maślaki, u mnie ok 1 kg
- cebula kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- liść laurowy
- cukier, sól
- ocet
Przygotowanie :
- Grzyby obrać i umyć
- Do lekko posolonego i zakwaszanego wrzątku wrzucić maślaki
- Gotować na małym ogniu ok. 5-10 min., ostrożnie by się nie rozleciały
- Przelać przez sito, odcedzić i przepłukać na sicie wrzącą wodą, dokładnie odcedzić
- Przygotować zalewę w proporcjach 3 szklanki wody na 1 szklankę octu 10%
- Dodać do tego pokrojoną w cienkie plastry cebulę oraz 8-10 łyżek cukru, ziarnka pieprzu i ziela oraz 3 łyżeczki soli i liść laurowy - zagotować
- Osączone grzyby ułożyć w czystych słojach, tak by było ich 3/4 objętości słoika, włożyć po kilka plastrów cebuli, zalać po brzegi wrzącą zalewą, przykryć dekielkami, zakręcić
- Wszystkie słoje ustawić na grubej ściereczce, przykryć kocem do dnia następnego.
Jeśli ktoś lubi mniej słodką zalewę to doda mniej cukru.
Liścia laurowego wyjmujemy z zalewy i raczej nie dodajemy do słojów, to samo z zielem.
Skorzystam z przepisu na zalewę. Grzybki wyglądają pysznie . Miłego weekendu 🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
OdpowiedzUsuń