Składniki :
- mięso z królika
- mąka
- tłuszcz do smażenia
- 2 marchewki
- duża cebula
- 2 garście fasolki szparagowej
- mały kalafior i mała kapusta
- pietruszka
- mały seler
- mała cukinia
- pieprz, sól, liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Pokrojone na kawałki mięso z królika obtoczyć lekko w mące i obsmażyć krótko
- Warzywa obrać i pokroić w plastry, kalafiora podzielić na małe różyczki
- Mięso przełożyć do woka, dodać tłuszcz, ok.3/4 szklanki wody, liść i pieprz-przykryć i gotować do takiej miękkości mięsa by po lekkim przestudzeniu oddzielić je od kości, pokroić na drobne kawałki
- Do tak przygotowanego mięsa dodawać kolejno przygotowane warzywa ( ja dawałam wg długości ich gotowania )
- Na końcu dodałam przesmażoną na tłuszczu cebulę oraz pokrojony czosnek
- Doprawiłam solą, mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Smacznego !
Wygląda smacznie, choć ja mięsa z królika nie zjem nigdy, miałem króliczki w dzieciństwie i nie dałbym rady ;) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam, żebym kiedykolwiek jadła takie danie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Lubię to mięso , ale dawno nie jadłam. Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam królika. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń