środa, 23 września 2020

Królik w potrawce warzywnej


Składniki :

  • mięso z królika
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 marchewki
  • duża cebula
  • 2 garście fasolki szparagowej
  • mały kalafior i mała kapusta
  • pietruszka
  • mały seler
  • mała cukinia
  • pieprz, sól, liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie


Przygotowanie:
  1. Pokrojone na kawałki mięso z królika obtoczyć lekko w mące i obsmażyć krótko
  2. Warzywa obrać i pokroić w plastry, kalafiora podzielić na małe różyczki
  3. Mięso przełożyć do woka, dodać tłuszcz, ok.3/4 szklanki wody, liść i pieprz-przykryć i gotować do takiej miękkości mięsa by po lekkim przestudzeniu oddzielić je od kości, pokroić na drobne kawałki
  4. Do tak przygotowanego mięsa dodawać kolejno przygotowane warzywa ( ja dawałam wg długości ich gotowania )
  5. Na końcu dodałam przesmażoną na tłuszczu cebulę oraz pokrojony czosnek
  6. Doprawiłam solą, mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
                                      
                                                        Smacznego !

4 komentarze:

  1. Wygląda smacznie, choć ja mięsa z królika nie zjem nigdy, miałem króliczki w dzieciństwie i nie dałbym rady ;) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek jadła takie danie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię to mięso , ale dawno nie jadłam. Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam królika. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...