To kruche ciasto jest bardzo smaczne.
Pachnie cynamonem i orzechami, a śliwki to wspaniały dodatek.
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie 1 szklanka tortowej i pół szklanki krupczatki
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu i tyle samo proszku do pieczenia
- 115 g zimnego masła
- pół szklanki zmielonych orzechów, u mnie włoskie
- pół szklanki drobnego cukru
- w oryginalnym przepisie 60 dag śliwek, u mnie 15 śliwek węgierek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki cukru
- Przesianą mąkę połączyć z proszkiem i cynamonem oraz solą
- Dołożyć masło i posiekać lub szybko połączyć palcami z w/w składnikami
- Dodać orzechy, potem cukier oraz jajko i ponownie dokładnie połączyć składniki
- Ciasto podzielić na 2 części tj. na większą na spód ciasta i mniejszą na wierzch
- Większą wylepić foremkę o wymiarach 20x20 cm, a drugą odłożyć na czas przygotowania farszu do zamrażalnika, ciasto z formą włożyłam do lodówki
- Wypestkowane śliwki pokroiłam na połówki,( lepiej na ćwiartki) przesypałam w naczyniu cukrem i mąką ziemniaczaną
- Po ok.10 min. wyjęłam foremkę, ułożyłam śliwki, a na nich ciasto wyjęte z zamrażalnika (pokroiłam cienko nożem), miałam jeszcze małą garść drobno posiekanych orzechów i sypnęłam je na wierzch
- Piekłam ok.40 min w temp.180*C
Z podanych składników wychodzi raczej niewielka ilość ciasta. Jeśli ma być tylko na ...2 dni do kawy to ok.
Ale jeśli na spotkanie rodzinne to proponuję podwoić ilość składników. A pewnie i tak nie zostanie ani okruszek...
Obawiałam się, że w przepisie jest za dużo śliwek, ale po upieczeniu rzeczywiście te moje 15 śliwek trochę zniknęło. Można zatem więcej, ciasto nie jest od nich mokre, a będzie jeszcze smaczniejsze.
Robi się je bardzo szybko. To też zaleta tego przepisu :)
przepis stąd
No pewnie, że musi być pyszne! Nie dość, że śliwki, to jeszcze orzechy, mniam!
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, szybkie i przepyszne, na pewno upiekę! Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńKruche czy półkruche , uwielbiam każde. Jesienią ze śliwkami jest najlepsze. Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam dziś kruchy ze śliwkami, ale Twój jest bogatszy.
OdpowiedzUsuńMój tata polubiłby ten przepis.
OdpowiedzUsuńDo jesiennej kawki w sam raz :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, typowo jesienne ciasto :) Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń