Składniki :
- 1 kg sera twarogowego raz zmielonego (półtłusty)
- 8 jaj
- 1 serek mascarpone
- 1 czubata szklanka drobnego cukru
- 200 ml gęstej śmietany 18%
- 1 cytrynowy budyń (40g), plus łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielić od białek
- Do żółtek dodać cukier, zmiksować dokładnie
- Dodać budyń, śmietanę - zmiksować
- Dołożyć po łyżce zmielony ser oraz serek mascarpone- zmiksować
- Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli
- Dodać je delikatnie do masy serowej i wymieszać
- Piec ok. 60 min. do zarumienienia wierzchu
- Po upieczeniu otworzyć piekarnik i wyjąć po wystudzeniu ciasta.
Jeśli upieczemy w mniejszej to sernik będzie wyższy.
Można też na spód ułożyć biszkopty.
Pyszności ! Poproszę o słuszną porcję...!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda przepysznie i tak zapewne smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Oj,marzy mi sie dobry sernik, narobilas apetytu,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłaśnie marzy mi się taki sernik. Na pewno jest lekki. Moja Babcia piekła na święta sernik wiedeński. Był tak pyszny, że jego smak do dziś pamiętam. Nie zostawiła mi przepisu. Wielokrotnie piekłam różne serniki, ale żaden nie przypominał tego babcinego. Tak w ogóle to kocham serniki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło.
Musi być bardzo delikatny :-)
OdpowiedzUsuńP.S. Ja też znalazłam wczoraj na spacerze dziką poziomkę!
I ja kocham serniki, szczególnie te "lekkie". Może się skuszę na ten przepis:)
OdpowiedzUsuńSerdeczności Urszulko.
taki serniczek musi być pyszny
OdpowiedzUsuń