środa, 28 października 2020

Surówka do obiadu ze świeżej kapusty

 


Składniki :

  • mała główka białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 konserwowy ogórek
  • 1 marchewka
  • sól, sok z cytryny
  • pieprz, oliwa, cukier, koperek



Przygotowanie:
  1. Kapustę drobno poszatkować, posypać lekko solą, pognieść rękoma i pozostawić na ok.15 min.
  2. Marchew, ogórek i jabłko zetrzeć na drobnej tarce, cebulkę pokroić
  3. Kapustę odcisnąć, dodać przygotowane warzywa, posypać mielonym pieprzem -wymieszać
  4. Przygotować marynatę z oliwy, cytryny i cukru lub miodu, polać- wymieszać
  5. Można zamiast marynaty dodać majonez, posypać świeżym koperkiem

Zrobienie surówki nie zabiera dużo czasu, a przygotowana samemu jest zdrowsza od tej kupionej w markecie z...dłuuugim terminem do spożycia.
Jeśli zrobimy za dużo to przechowana w szczelnym pojemniku (choćby w słoiku)w lodówce do dnia następnego tez będzie smaczna.
A jeśli bez cebuli z powodzeniem może "pójść" z nami do pracy :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam surówki z kapusty, z dodatkiem ogórka konserwowego jeszcze nie robiłam. Spróbuję z prawdziwą ciekawością :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, nigdy nie dodawałam korniszona! Ale w sumie to smakowo powinien być spoko, bo kwaśna nuta ożywia surówkę :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...