- mała główka białej kapusty
- 1 cebula
- 1 konserwowy ogórek
- 1 marchewka
- sól, sok z cytryny
- pieprz, oliwa, cukier, koperek
Przygotowanie:
- Kapustę drobno poszatkować, posypać lekko solą, pognieść rękoma i pozostawić na ok.15 min.
- Marchew, ogórek i jabłko zetrzeć na drobnej tarce, cebulkę pokroić
- Kapustę odcisnąć, dodać przygotowane warzywa, posypać mielonym pieprzem -wymieszać
- Przygotować marynatę z oliwy, cytryny i cukru lub miodu, polać- wymieszać
- Można zamiast marynaty dodać majonez, posypać świeżym koperkiem
Zrobienie surówki nie zabiera dużo czasu, a przygotowana samemu jest zdrowsza od tej kupionej w markecie z...dłuuugim terminem do spożycia.
Jeśli zrobimy za dużo to przechowana w szczelnym pojemniku (choćby w słoiku)w lodówce do dnia następnego tez będzie smaczna.
A jeśli bez cebuli z powodzeniem może "pójść" z nami do pracy :)
Uwielbiam surówki z kapusty, z dodatkiem ogórka konserwowego jeszcze nie robiłam. Spróbuję z prawdziwą ciekawością :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
A wiesz, nigdy nie dodawałam korniszona! Ale w sumie to smakowo powinien być spoko, bo kwaśna nuta ożywia surówkę :-)
OdpowiedzUsuń