Taki sam przepis wykorzystałam na zrobienie sałatki do słoików z białej kapusty.
Składniki :
- 3 kg czerwonej kapusty - poszatkowanej
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 1/3 szklanki cukru
Składniki na zalewę:
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka octu 10 %
- 2 łyżki soli
- 1/2 szklanki cukru
- Do zszatkowanej kapusty dodać pokrojona marchew oraz cebulę, wymieszać i posypać odmierzonym cukrem, wymieszać ponownie, pozostawić na 2 godz.
- Po tym czasie przygotować z podanych składników zalewę, pola nią kapustę- wymieszać
- Wkładać do czystych słoiczków, uciskać kapustę aż pod sam dekielek, jeśli trzeba dodać zalewę ( na pewno trochę nam zostanie), przykryć, zakręcić dekielki.
Wyszło mi 7 średnich słoiczków.
Należy przechowywać w chłodnym miejscu, nawet do miesiąca.
Lubię taką sałatkę.
OdpowiedzUsuńFajny przepis, można sobie przygotować z góry na kilka obiadków :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tak.
UsuńOstatnio szukam prostych przepisów a sałatka to jest to co robię czesto, dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń