środa, 28 kwietnia 2021

Polędwiczki z dzika z pieczarkami

 


Składniki :

  • ok. 40 dag polędwiczek z dzika
  • 50 dag pieczarek
  • mąka, tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz, ziele jałowca, kilka ziaren pieprzu
  • duża cebula

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w plastry, lekko rozgnieść np. widelcem
  2. Pieczarki pokroić drobno, ale nie tak bardzo drobno
  3. Obraną cebulę pokroić w pół krążki
  4. Na rozgrzanym smalcu smażyć plastry mięsa obtoczone wpierw w mące- przełożyć do garnka, dodać tłuszczu jeśli trzeba i usmażyć cebulę, dodać do polędwiczek
  5. Następnie pokrojone pieczarki również przesmażyć( najlepiej na innej patelni, bo wcześniej smażone mięso przywrze do niej )
  6. Wszystko razem połączyć i podlać ciut wodą, dodać przyprawy, posolić, przykryć pokrywką i gotować razem do miękkości polędwiczek, nie trwa to długo, sprawdzać by polędwiczki nie zrobiły się twarde ! 

To co przywarło na patelni koniecznie podlać wodą, rozgrzać na ogniu i dodać do sosu.
                                 W moim ogrodzie.


                                    Forsycja ciągle u mnie kwitnie.


                           Żonkil, nie wiem skąd tu się wziął...


                     W tym roku hortensje wyglądają pięknie :)

2 komentarze:

  1. Lubię dziczyznę i często robię , bo nasz przyjaciel jest myśliwym. Pięknie masz w ogrodzie. Miłej majówki 🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo rzadko jadłam dania z dzika. To musi być bardzo interesujące.
    Piękne kwiaty.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...