sobota, 17 maja 2025

Chleb z tartym jabłkiem i marchewką

Na zaczyn:

  • 2 łyżka aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej
  • 300 g mąki chlebowej typ 750
  • 400 g ciepłej wody
  • 200 g startego jabłka ze skórką
Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte na 12 godz. w ciepłym miejscu. 

Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 250 g startej marchewki
  • 800 g mąki chlebowej typ 750
  • 2 łyżeczka miodu,można ominąć
  • 20 g soli
  • 250 g ciepłej wody
  • drożdże suszone rozpuszczone w wodzie-1 łyżeczka
  • 2 gaście ziaren słonecznika

Przygotowanie:

  1. Składniki ciasta właściwego łączymy i wyrabiamy do dobrego połączenia, ja wyrabiałam robotem planetarnym
  2. Przykrywamy i pozostawiamy na ok. 2 h i 30 min (150 min.)
  3. W tym czasie mieszałam łyżką masę chlebową dwukrotnie, masa nie rosła zbyt mocno
  4. Przełożyłam ją do dwóch foremek wysmarowanych smalcem i pozwoliłam rosnąć jeszcze ok. 40 min
  5. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 210*C
  6. Piekłam ok.50 min.

Moje uwagi:
Masa chlebowa była dość luźna, obawiałam się nawet, że chleb będzie zakalcowaty, ale wyrósł i upiekł się bez zakalca. 
Domownikom smakował, ale chyba wypieku nie powtórzę, choćby ze względu na sporo pracy.
Obydwa bochenki piekły się razem, jeden bochenek w foremce szklanej  ( 24 x 10 cm), a drugi w ceramicznej (32 x 11 ), a z wierzchu wyglądają zupełnie różnie...



9 komentarzy:

  1. Your bread sounds like a true testament to careful baking and tradition. It’s wonderful how you blend fresh ingredients and patience to create something wholesome. Even if it’s a bit of work, the family’s enjoyment makes it worthwhile. I just shared a new travel post. I am excited for you to read it. Thank you. Happy weekend.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you for your beautiful comment, greetings from Poland :)

      Usuń
  2. Dobrze, że upiekłaś to cudo - jest co podziwiać! Muszę i ja się zabrać za jakiś lepisejszy chlebek z mojego zakwasu, bo ciągle piekę to samo. Buzia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak nie piekę chleba, tak nabrałam ochoty. Biorę przepis.
    Pozdrawiam. Dobrego tygodnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek nie jest łatwy w pieczeniu .Ale warto spróbować:)

      Usuń
  4. Oj nawet zapachniał mi taki świeży, prosto z pieca chleb. Niestety jestem piekarniczym beztalenciem. Zazdroszczę tego daru, który posiadasz.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chętnie bym upiekła taki pyszny chlebuś. Super sprawa. Moja świętej pamięci mamusia zawsze piekła sama różne rodzaje. Świetne dodatki. Muszę sobie kupić taką maszynę do chleba. Pozdrawiam najserdeczniej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...