Składniki :
- 3 szklanki mąki pszennej typ 650, u mnie 1 tortowej + 2 pszennej typ 650
- 1 łyżeczka soli i łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 i 1/3 szklanki wody
- pół łyżeczki drożdży instant lub około 8 g świeżych
- 2 garście ziaren słonecznika
Przygotowanie :
- Mąkę, sól, drożdże i ziarno słonecznika wsypujemy do miski, wlewamy wodę z rozpuszczonym miodem i oliwą, mieszamy do połączenia składników - ciasto będzie się lepić, ale tak ma być, wyrabiać jeszcze chwilę łyżką drewnianą
- Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 13-17 godz. do wyrośnięcia
- Na drugi dzień wyjmujemy ciasto mokrymi rękami na oprószoną stolnicę i formujemy bochenek, układamy na ściereczce dobrze oprószonej mąką i zostawiamy na następne 2 godz.
- Wyrośnięty bochenek przekładamy ostrożnie do oprószonej mąką foremki i do nagrzanego piekarnika do 240*C, przykrywamy pokrywką na 25 min.
- Po tym czasie zdejmujemy ostrożnie pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 15 min.
W przepisie polecano by naczynie do pieczenia było nagrzane, ale ja przekładałam chleb do szklanego naczynia żaroodpornego , które wcześniej nie nagrzewałam.
Chlebek był mały, dlatego następnym razem upiekę go z podwójnej porcji, ewentualnie z półtorej porcji składników.
Bardzo lubię chleby, które nie wymagają żmudnego ugniatania i takie właśnie przeważnie robię. Z wielką chęcią wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Domowe pieczywo niezastąpione... Wygląda cudnie !
OdpowiedzUsuńDobry przepis...zapisuję...i pozdrawiam, miłego dnia...
OdpowiedzUsuńAle super przepis : )
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńCiekawy chlebek
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ten chlebek:) Wspaniały na sniadanie:)
OdpowiedzUsuńściskam i miłego dnia życzę!
mam zamiar robić ten chleb w weekend :) ostatnio jest bardzo modny :)
OdpowiedzUsuńAle ma chrupiącą skórkę, aż mi się zachciało zjeść taką pajdę ze smalcem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Dorota
Przepis w sam raz dla mnie. W weekend go zrobię :)
OdpowiedzUsuńJa bym zrobiła w wersji bezglutenowej.
OdpowiedzUsuńPrzyjemnie jest czytać przepisy, które są takie proste w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńChlebek prezentuje się bardzo smakowicie, a przepis prosty i w sam raz dla zapracowanych :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, taki chleb najlepiej smakuje ze smalcem własnej roboty.
OdpowiedzUsuńTeż piekę chlebek i dlatego zainteresował mnie Twój przepis.
OdpowiedzUsuńCzy drożdże instant można zastąpić normalnymi? 3 dkg to dużo?
Pozdrawiam serdecznie:)*
W oryginalnym przepisie jest zamiennie 8 g świeżych, ja dałam pół łyżeczki instant.
UsuńTo przepis godny nazwy Twojego bloga!
OdpowiedzUsuńUrszulo, bardzo dziękuję za odpowiedź. Kolejny chlebek będzie wg. Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)*