niedziela, 26 lutego 2012

Smalec z cebulą


Właśnie zimowe dni sprzyjają zrobieniu i delektowaniu się tym przysmakiem.By było łatwiej kupmy słoninę już zmieloną.Jeśli nie, to zróbmy to sami lub pokroimy ją w  bardzo drobne skwareczki.

Składniki:
  • O,5 kg zmielonej słoniny
  • 1 duża cebula drobno pokrojona
  • kto lubi, mogą być 3-4 ząbki drobno pokrojonego czosnku
  • szczypta suszonego majeranku
Przygotowanie:
  1. Słoninę smażymy na patelni często mieszając( coś około 30 min.)
  2. Cebulę i czosnek dokładamy w momencie, gdy słonina wytopi sie ładnie i jest jeszcze biała, ale nie rumiana
  3. Całość mieszamy kilkakrotnie, tak by nie dopuścic do przypalenia cebuli, jedynie, aby zmiękła.Trwa to około 20 min. Trzeba obserwować i najlepiej spróbowac ,czy cebula nie jest za twarda
  4. Gdy smażenie zbliża się ku końcowi dodajemy jeszcze szczyptę majeranku suszonego
  5. Można tez odrobinę mielonej papryki.Smalec przybierze wtedy kolor lekko pomarańczowy
  6. Przestudzony wlewamy do miseczki, a zapas do słoika :)

Do tego potrzebny jest pyszny chleb  i ...ogórek kiszony. Niebo w gębie :)



5 komentarzy:

  1. a ja dzisiaj nastawiam chleb żołnierza radzieckiego. Ten smalec byłby do chleba idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli w duecie stworzyłysmy idealne danie :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie wyciągnęłam bochenek z pieca....studzę i jemy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię domowy smalec. Ale prócz cebuli daję resztki wędlin których się czasem nazbiera. I mimo lawiny..ciosów na moją głowę( komentarzy ), że to nie zdrowe. Mam to w....poszanowaniu. :) Wszystko jest wskazane byle z umiarem Życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...