Składniki:
- 0,5 główki małej twardej białej kapusty
- 1 duża marchew
- 1 mała czerwona cebulka (może być biała)
- 1 ogórek kiszony lub zielony (ewentualnie może być konserwowy)
- sól, cukier
- pieprz
- oliwa z oliwek
- łyżka majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkować i zasypać drobną solą (około 3 płaskie łyżeczki ) na około 20 min.
- Zetrzeć marchew, cebulę i ogórek drobno pokroić
- Posoloną kapustę odcisnąć i dodać składniki z pkt. 2
- Dobrze wymieszać
- Doprawić sokiem z cytryny, dodać 3 łyżki oliwy i tyle samo cukru, pieprz do smaku
- Majonezu dodać gdy chcemy by surówka była bardziej gęsta
Z tych składników wychodzą porcje dla 4 osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz