niedziela, 26 lutego 2012

Surówka z białej kapusty



Składniki:
  • 0,5 główki małej twardej białej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 1 mała czerwona cebulka (może być biała)
  • 1 ogórek kiszony lub zielony (ewentualnie może być konserwowy)
  • sól, cukier
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Kapustę poszatkować i zasypać drobną solą (około 3 płaskie łyżeczki ) na około 20 min.
  2. Zetrzeć marchew, cebulę i ogórek drobno pokroić 
  3. Posoloną kapustę odcisnąć i dodać składniki z pkt. 2
  4. Dobrze wymieszać
  5. Doprawić sokiem z cytryny, dodać 3 łyżki oliwy i tyle samo cukru, pieprz do smaku
  6. Majonezu dodać gdy chcemy by surówka była bardziej gęsta
Z tych składników wychodzą porcje dla 4 osób.

Do surówki można podawać np gołąbki. Przepis na gołąbki w najbliższym czasie.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...