- mielone mięso 1/2 kg., dobre będzie trochę chude i trochę tłuste
- 1 duża cebula-przed włożeniem do mięsa należy ją lekko podsmażyć
- 1-2 jajka
- bułka tarta, sól, pieprz mielony prawdziwy, olej do smażenia
- duża główka białej luźnej kapusty -nie powinna być zbyt twarda
- ewentualnie ryż lub kasza -1 torebka-ugotować
Przygotowanie:
- Najważniejsza wstępna czynność to ugotować ( a właściwie parzyć) w dużym garnku kapustę. Przed włożeniem do garnka należy wyciąć z niej głąb - jak najgłębiej, garnek przykrywamy
- Kapustę trzeba co jakiś wyjmować ostrożnie (bo gorąca!)na dużą miskę i zdejmować z niej ugotowane miękkie liście, robimy to delikatnie by ich nie porozrywać
- Jeśli już mamy odpowiednią ilość sparzonych liści do faszerowania ich mięsem, kapusty już dalej nie parzymy
- Podczas gdy kapusta się parzy zajmujemy się przygotowaniem farszu
- Wszystkie składniki mieszamy i dobrze wyrabiamy
- Po przestygnięciu liści i wycięciu z nich twardego nerwu, który by nam utrudniał zwijanie, przystępujemy do nakładania farszu
- Farsz kładziemy na środek liścia i delikatnie zwijamy, robię to podobnie jak przy krokietach
- Jeśli nie mamy wprawy to należy każdy gołąbek zawiązać nitką (robimy "paczuszkę")
- Tak przygotowane gołąbki układamy w płaskim rondlu-najlepiej na liściach kapusty i gotujemy pod przykryciem około 15-20 min
- Po ugotowaniu zalać sosem według uznania, ja robię sos pomidorowy lub pieczarkowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz