poniedziałek, 27 lutego 2012

Gołąbki



Składniki

  • mielone mięso 1/2 kg., dobre będzie trochę chude i trochę tłuste
  • 1 duża cebula-przed włożeniem do mięsa należy ją lekko podsmażyć
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta, sól, pieprz mielony prawdziwy, olej do smażenia
  • duża główka białej luźnej kapusty -nie powinna być zbyt twarda 
  • ewentualnie ryż lub kasza -1 torebka-ugotować
Przygotowanie:
  1. Najważniejsza wstępna czynność to ugotować ( a właściwie parzyć) w dużym garnku kapustę. Przed włożeniem do garnka należy wyciąć z niej głąb - jak najgłębiej, garnek przykrywamy
  2. Kapustę trzeba co jakiś wyjmować ostrożnie (bo gorąca!)na dużą miskę i zdejmować z niej ugotowane miękkie liście, robimy to delikatnie by ich nie porozrywać
  3. Jeśli już mamy odpowiednią ilość sparzonych liści do  faszerowania  ich mięsem, kapusty już dalej nie parzymy
  4. Podczas  gdy  kapusta się parzy zajmujemy się przygotowaniem farszu
  5. Wszystkie składniki mieszamy i dobrze wyrabiamy
  6. Po przestygnięciu liści i wycięciu z nich twardego nerwu, który by nam utrudniał zwijanie, przystępujemy do nakładania farszu
  7. Farsz kładziemy na środek liścia i delikatnie zwijamy, robię to podobnie jak przy krokietach
  8. Jeśli nie mamy wprawy to należy każdy gołąbek zawiązać nitką (robimy "paczuszkę")
  9. Tak przygotowane gołąbki układamy w płaskim rondlu-najlepiej na liściach kapusty i gotujemy pod przykryciem około 15-20 min
  10. Po ugotowaniu zalać sosem  według uznania, ja robię sos pomidorowy lub pieczarkowy
Uzupełnieniem może być surówka z kapusty, a najlepiej tarte buraczki czerwone na zimno lub zasmażane. Jest przy tym trochę pracy, ale chyba warto. Powinno wyjść nam ponad 10 gołąbków, więc będzie jeszcze obiad na jutro...:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...