- 3-4 buraki
- włoszczyzna (marchewka,pietruszka, kawałek selera i pora)
- olej, sól, cukier, majeranek, ocet jabłkowy (można zastąpić sokiem z cytryny)
- ząbek czosnku
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy
- Buraki kroimy drobno, zalewamy 1,5 - 2l wody
- Dodajemy włoszczyznę, przyprawy tzn. ziele, liść, czosnek (bez majeranku) i gotujemy około 30 min.
- Po tym czasie wywar cedzimy
- Dodajemy 3-4 łyżki koncentratu buraczanego (dodajemy wówczas gdy barszcz wyszedł za słaby kolorystycznie i smakowo)
- Solimy i słodzimy według uznania
- Zagotowujemy całość i dodajemy teraz pół łyżeczki suszonego majeranku potartego między palcami (wyda z siebie lepszy aromat w zupie), dodajemy w celu zakwaszenia ocet jabłkowy lub sok z cytryny
- Chwile jeszcze gotujemy, ale tak by barszcz nie stracił koloru-ostrożnie
Sposób przygotowania:
Barszcz świetny jest z krokietami, uszkami, małymi mięsnymi pierożkami ( można kupić gotowe) lub kluseczkami. Są też wielbiciele barszczu z fasolą "piękny Jaś" lub jajkiem. Można" zabielić" już na talerzu śmietaną.
Smacznego! :)
A w tej wersji będzie jeszcze pyszniejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz