poniedziałek, 27 lutego 2012

Czerwony barszcz




Składniki:
  • 3-4 buraki
  • włoszczyzna (marchewka,pietruszka, kawałek selera i pora)
  • olej, sól, cukier, majeranek, ocet jabłkowy (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • ząbek czosnku
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy
  1. Buraki kroimy drobno, zalewamy 1,5 - 2l wody 
  1. Dodajemy włoszczyznę, przyprawy tzn. ziele, liść, czosnek (bez majeranku) i gotujemy około 30 min.
  1. Po tym czasie wywar cedzimy
  1. Dodajemy 3-4 łyżki koncentratu buraczanego (dodajemy wówczas gdy barszcz wyszedł za słaby kolorystycznie i smakowo)
  1. Solimy i słodzimy według uznania
  1. Zagotowujemy całość i dodajemy teraz pół łyżeczki suszonego majeranku potartego między palcami (wyda z siebie lepszy aromat w zupie), dodajemy w celu zakwaszenia ocet jabłkowy lub sok z cytryny
  1. Chwile jeszcze gotujemy, ale tak by barszcz nie stracił koloru-ostrożnie



Sposób przygotowania:
Barszcz świetny jest z krokietami, uszkami, małymi mięsnymi pierożkami  ( można kupić gotowe) lub kluseczkami. Są też wielbiciele barszczu z fasolą "piękny Jaś" lub jajkiem. Można" zabielić" już na talerzu śmietaną.



Smacznego! :)

A w tej wersji będzie jeszcze pyszniejszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...