poniedziałek, 27 lutego 2012

Lane kluski


Składniki:


  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko,sól
  • 1 czubata + 1płaska łyżka mąki
Przygotowanie: 
  1. Jajka utrzeć w garnuszku
  2. Dodać mąkę i sól
  3. Chwilę wszystko zmiksować
  4. Wlewać zmiksowane ciasto wąskim strumieniem na zupę i ciągle mieszać-utworzą się drobne kluseczki
  5.  Dobrze wymieszać i chwilę pogotować 
Jeśli kluski ugotujemy na 500-600 ml zupy to starczy dla 2 osób.Można gotować je na mleku ,zupie lub właśnie na rosole .

1 komentarz:

  1. Hehe wczoraj właśnie myślałam o poście odnośnie takich klusek, tylko ja planuję przygotować z ziołami. Wczoraj do rosołku zjedliśmy- cudowny aromat. Tak apropos' zupy z lanym ciastem są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...