sobota, 5 grudnia 2015

Surówka z gruszką i selerem

Składniki :
  • mały seler
  • 2 gruszki- twarde
  • sok z cytryny, miód, oliwa, szczypta soli
  • ewentualnie świeże listki mięty

Przygotowanie :
  1. Seler po obraniu pokroić w drobne słupki, tak samo gruszkę
  2. Składniki połączyć, wymieszać i polać sosem miętowym, jeśli potrzeba lekko posolić.

Sos miętowy : około 10-15 świeżych listków utrzeć z łyżką miodu, 1-2 łyżkami soku z cytryny i łyżkę oliwy- dobrze utrzeć.


Inspiracją tej surówki był program "Okrasa łamie przepisy". Podał ją do mięsa z kaczki.

11 komentarzy:

  1. Z przyjemnością wypróbuję sałatkę. Selera uwielbiam i bardzo często robię z niego sałatki, ale nigdy nie łączyłam go z gruszką. To dla mnie całkowita nowość... a jeszcze ten sos miętowy.... super :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam takiego połączenia. Jestem ciekawa tego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Warte wypróbowania!!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. prosta surówka pełna witamin :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nooo, teraz juz wiem, co za mną chodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm... z gruszką i selerem... ciekawe połączenie. Ja osobiście za selerem nie przepadam, ale może w takim zestawie smakuje inaczej. Pozdrawiam Ulenko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł! Taki prosty i szybki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka ciekawa surowka i taki oryginalny sos. Musze sprobowac :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...