Składniki :
- mięso z królika ok. 60 dag tj. 3 tuszki
- marchew, pietruszka, duża cebula
- czosnek 2 ząbki
- sól, pieprz czarny, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka mielona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
- Mięso umyć osuszyć, posypać pieprzem, papryką
- Cebulę pokroić w piórka, marchew i pietruszkę w kostkę
- Na rozgrzanym tłuszczu mięso obsmażyć z obu stron
- Wsypać cebulę, przesmażyć, wsypać warzywa i pokrojony czosnek, przykryć pokrywką- smażyć
- W trakcie smażenia dolać tyle wody by mięso nie przywarło do patelni- smażyć do miękkości mięsa, w trakcie posolić i wsypać sporą szczyptę ziół prowansalskich, często mieszać by nie przypalić warzyw i mięsa.
Wspaniały, chetnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńDanie na pewno smaczne, bo samo królicze mięsko jest bardzo delikatne.
OdpowiedzUsuńNie tak dawno dostałam mięso królika od sąsiadki u której kupuję jajka. Był to prezent od serca, ale za nic nie mogłam go zjeść, tego królika oczywiście, gdyż latem głaskałam jego futerko:) Koszmarne skojarzenie, wnuczka miała go dostać do hodowli jako przytulankę:( Cóż taka jest nasza przyroda , tak dziala łańcuch pokarmowy:)
Uleczko, wszystkiego najlepszego z okazji Świat. Spokoju i miłości życze.
Dawno już nie jadłyśmy królika! Ciekawe czy babcia zrobi na święta :P
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świąt! :)
Uwielbiam królika na różne sposoby.
OdpowiedzUsuńTwoje danie zjadłabym z rozkoszą!
Bardzo smakowicie brzmi i wygląda :)
OdpowiedzUsuńMój tata też robi takiego królika. Jest najlepszy na świecie(i tata i królik)!
OdpowiedzUsuńMyślę, że by mi to danie bardzo smakowało. :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba ta wersja królika :)
OdpowiedzUsuńNabrałam apetytu na królika :)
OdpowiedzUsuńPrzepis ok ja troszkę inaczej robię a po drugie bardzo zdrowe mieso pozdrawiam
OdpowiedzUsuń