czwartek, 22 grudnia 2016

Królik duszony w warzywach


Danie jest z cyklu : "łatwe", dlatego to jest moja propozycja na świąteczny, szybki obiad :) 



Składniki :

  • mięso z królika ok. 60 dag tj. 3 tuszki
  • marchew, pietruszka, duża cebula
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz czarny, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka mielona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie :
  1. Mięso umyć osuszyć, posypać pieprzem, papryką
  2. Cebulę pokroić w piórka, marchew i pietruszkę w kostkę
  3. Na rozgrzanym tłuszczu mięso obsmażyć z obu stron
  4. Wsypać cebulę, przesmażyć, wsypać warzywa i pokrojony czosnek, przykryć pokrywką- smażyć
  5. W trakcie smażenia dolać tyle wody by mięso nie przywarło do patelni- smażyć do miękkości mięsa, w trakcie posolić i wsypać sporą szczyptę ziół prowansalskich, często mieszać by nie przypalić warzyw i mięsa.

10 komentarzy:

  1. Danie na pewno smaczne, bo samo królicze mięsko jest bardzo delikatne.
    Nie tak dawno dostałam mięso królika od sąsiadki u której kupuję jajka. Był to prezent od serca, ale za nic nie mogłam go zjeść, tego królika oczywiście, gdyż latem głaskałam jego futerko:) Koszmarne skojarzenie, wnuczka miała go dostać do hodowli jako przytulankę:( Cóż taka jest nasza przyroda , tak dziala łańcuch pokarmowy:)
    Uleczko, wszystkiego najlepszego z okazji Świat. Spokoju i miłości życze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno już nie jadłyśmy królika! Ciekawe czy babcia zrobi na święta :P
    Zdrowych i wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam królika na różne sposoby.
    Twoje danie zjadłabym z rozkoszą!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie brzmi i wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój tata też robi takiego królika. Jest najlepszy na świecie(i tata i królik)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że by mi to danie bardzo smakowało. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo mi się podoba ta wersja królika :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis ok ja troszkę inaczej robię a po drugie bardzo zdrowe mieso pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...