poniedziałek, 28 września 2020

Śliwki węgierki w occie


Składniki :

  • ok.500 g śliwek
  • 1/2 szklanki octu 10 %
  • 3 szklanki wody
  • szklanka cukru
  • 10 goździków
  • laska cynamonu
  • kilka ziaren kardamonu , nie zastosowałam

Przygotowanie :

  1. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować
  2. Umyte śliwki nakłuć wykałaczką
  3. Śliwki ułożyć w czystym słoju, zalać lekko przestudzoną zalewą
  4. Dnia następnego zalewę wraz z cynamonem i goździkami zlać do garnuszku - zagotować
  5. Po przestudzeniu zalewy wlać ją ponownie do śliwek w słoiczkach, zakręcić
  6. Czynność powtórzyć jeszcze raz czyli w sumie zalewę zlewamy i gotujemy 3- krotnie.
  7. Po trzecim zalaniu śliwek odstawiamy je w chłodne, ciemne miejsce.


               Takie śliwki będą świetnym dodatkiem do pasztetu.
               Ten  nieskomplikowany przepis znalazłam w sieci.


7 komentarzy:

  1. Sezon na przetwory w pełni, trzeba korzystać! Ja jutro będę działać z gruszkami z mojego ogrodu ;) Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam jeszcze zapasy śliwek w occie. W tym roku było u nas ich zaledwie kilka. Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow ! Ciekawy przepis ! Nie robiłam jeszcze śliwek w occie, ale zrobiłam ostatnio ocet śliwkowy i musztardę ze śliwek. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze śliwek w occie. Smak musi być bardzo oryginalny.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze chciałam to zrobić, bo jadłam "na zakusku" na Ukrainie i były pyszne. Ale jak już człowiek zrobi te tony powidła, knedelków i ciast, to się okazuje, że już nie ma śliwek :-(

    OdpowiedzUsuń
  6. Serdecznie dziekuje, zr do mnie zajrzalas,to jest moja odskocznia od pracy w szkole,od pracy z uczniami,pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj wekeendowo
    o coś takiego chętnie bym zjadła
    Pozdrawiam ciepłymi kolorami jesieni

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...