czwartek, 8 października 2020

Placuszki na kwaśnym mleku


Trafiłam w sklepie na mąkę "samo rosnącą", która nadaje się na naleśniki, gofry, ciasta. Zawiera proszek do pieczenia w idealnej proporcji.                              Postanowiłam wypróbować ją do placuszków.




Składniki :

  • ok. 500 ml kwaśnego mleka
  • 200 g mąki samo rosnącej
  • 1 duże jajko
  • ewentualnie tłuszcz do smażenia


Przygotowanie:



  1. Do mleka dodać jajko, wymieszać
  2. Dosypać mąkę i idealnie połączyć składniki, masa jest dość gęsta 
  3. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na złoty kolor z obu stron
  4. Podawać z ulubionymi konfiturami.

                   Polane syropem daktylowym też są pyszne :)

5 komentarzy:

  1. Pyszne!
    Moja Mama robiła podobne.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Generalnie robiłam je na sodzie oczyszczonej, pierwszy raz spotykam się z taką mąką, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie placuszki, ale z mąką, o której wspominasz, jeszcze się nie spotkałam.
    Pozdrawiam. Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...