piątek, 20 lipca 2012

Sok z czarnej porzeczki , a dżem (?) przy okazji :)






Sok robiłam używając sokownika .To bardzo przydatne urządzenie . Kupiłam je dopiero w tym roku i cały czas je wykorzystuję :)
 Przy okazji wyrobu soku zrobiłam kilka słoiczków konfitury . Otrzymałam ładną , rozgotowana masę porzeczkową i pomyślałam  spróbować coś jeszcze z niej zrobić ... Zrobiłam konfiturę .
  Sok , który mi nakapał posłodziłam  i ZAGOTOWAŁAM  w garnku do którego właśnie skapywał .
Jeszcze gorący wlałam do małych słoiczków ( na zimę będzie jak znalazł ) i zakręciłam . Przykryłam kocem i mam nadzieję , że tak jak w zeszłym roku - będzie dobry :)
Rozgotowane porzeczki wyjęłam z naczynia sokownika  do garnka i dobrze posłodziłam .
Wymieszałam i do rozpuszczenia cukru . Konsystencja była świetna . Jesli  masa byłaby za mało wilgotna to dodajmy odrobinę soku .
Jeszcze gorące przełożyłam do wymytych słoiczków. Pasteryzowałam przez 15 min. od momentu zagotowania wody  w garnku .
Uważam , że ten sposób ( odkryty przez przypadek , a może ktoś już dawno tak robił ... ) jest dobry na przygotowywanie dżemu (?) bez konieczności przypalania garnka . a to zdarzało mi się czasami , niestety :(
Przygotowaną w ten sposób masę owocową wykorzystam do chleba , ale głównie do przekładania ciast np. biszkoptu :)
Nie jest ona super przetworem ,  ( taki drugi sort ) ale uważam  że warto w ten sposób wykorzystać odsączoną z soku masą porzeczkową , która jest naprawdę smaczna .
Ktoś zarzucił mi, że to nie konfitura, a dżem raczej. Niech i tak będzie, najważniejsze, że otrzymany do końca nie odparowany sok i porzeczki, mnie smakowały i w okresie zimowym przydadzą się bardzo.
Można oczywiście odparowaną z soku masę wyrzucić :(

8 komentarzy:

  1. sokownik jest rewelacyjny, ja w nim robię także poza owocami np. sok z pomidorów. To bardzo przydatny sprzęcik. Soczek z porzeczki uwielbiam, konfitury mniej-raczej dodaję je do ciast albo robię z aronią i antonówką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie wiedziałam o takim sposobie na sok z pomidorów , na pewno wypróbuje :) Dzięki za podpowiedź .

      Usuń
  2. Sok z porzeczek, jeden z najlepszych soczków ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm porzeczki ;) moja mamusia robiła też przetwory z porzeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To nie są owoce tylko odsączone z soku, ale odparowane z soku :)
    No i to nie jest konfitura, a dżem raczej...
    I na koniec dodam, ze przecieram te pozostałości z sokownika przez sito i zagotowuję z dodatkiem cukru (bo wolę jeść bez miliona pestek).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za radę- z tym przecieraniem przez sito. Jak ma się czas to na pewno smakuje lepiej :)
      A jeśli to ma być dżem raczej, również się zgadzam. Konfitura jest tu niefortunnym określeniem, pozdrawiam:)

      Usuń
  5. A ja myślę że to co zostało to na dzemik razem z pestkami ,jest zdrowszy bo ma błonnik 😀

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...