Jeśli nie posiadamy specjalnych zdolności do pieczenia ciast to zróbmy ciastka z gotowego ciasta francuskiego . Po rozmrożeniu trzeba je pokroić np. w prostokąty .
Na każdy kawałek nałożyć jagód posypanych wcześniej w miseczce cukrem . Każde ciastko dobrze sklejać , najlepiej dociskając widelcem , chodzi o to , by podczas pieczenia nie wypłynął z nich sok z jagód . Ale tak zupełnie tego się nie uniknie :)
Ja swoje ciastka posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam grubym cukrem kryształem ( można grubiej ,bo ciasto francuskie nie jest słodkie .
Piekłam w piekarniku do zrumienienia.
Nie jest to szczyt kunsztu kulinarnego , ale na pewno wypiek wart zachodu :)
A swoje zawsze smakują duże lepiej niż te kupne :)
super pomysł, a ja zawszę się głowię jak wykorzystać resztki francuskiego ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
To jest naprawdę prosty sposób na upieczenie ciasta z czymś słodkim :)
OdpowiedzUsuńTez pozdrawiam .
Wygląda bardzo apetycznie. Może sam spróbuję. Ciasto takie widziałem w Biedronce. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :) bardzo apetycznie i takie połączenie jest niesamowicie pyszne, ciasrto jest delikatne do tego jagódki - świetna sprawa ;)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne w sezonie jagodowym!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
ciastka francuskie to moja miłość praktycznie od zawsze! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Prosto, szybko i pysznie - idealnie:)
OdpowiedzUsuńTak właśnie , o to chodzi :)
UsuńLubię mieć zawsze w lodówce kupne ciasto francuskie, jest to dobry sposób na niespodziewaną wizytę gości. Szybko sie 'robi' a w smaku jest lepsza od zwykłych sklepowych ciastek.
OdpowiedzUsuńTo bardzo fajny sposób , by zrobić " coś z niczego " :)
UsuńPozdrawiam