środa, 1 sierpnia 2012

Proste leczo







Składniki :
  • 2 czerwone papryki 
  • 1 duza cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka pomidorów
  • sól , pieprz , cukier do smaku
  • pieczarki 30 dag
Przygotowanie :
  1. Marchewki , cebule obrać , marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki , cebulę pokroić
  2. Papryke oczyścic i pokroić w cienkie kawałki 
  3. Cukinię przekroić i wydrążyć miękki środek ( odrzucić ) , pokroić w cienkie plastry
  4. Pieczarki umyć , odsączyć na sicie i pokroić dość drobno
  5. Na patelni rozgrzać tłuszcz włożyć cebule , podsmażyć , dodać pokrojone pieczarki razem usmażyć
  6. Dodać cukinię , czosnek drobno pokrojony  - smażyć , często mieszając
  7. Dodać teraz pokrojoną paprykę i startą marchew , wymieszać i smażyć pod przykryciem
  8. Doprawić do smaku solą i pieprzem , jeśli trzeba dodać łyżeczkę cukru oraz pomidory z puszki
  9. Wszystko dobrze wymieszać i pogotować , by wszystkie smaki dobrze się połączyły
  10. Jeśli mamy gotowane mięso można dodać  (pokroić ) , dobra będzie też drobno pokrojona kiełbasa , danie będzie bardziej syte :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...