Składniki :
- 2 - 3 jajka
- 20 - 25 dag świeżego szpinaku
- masło , sól , ewentualnie 2 roztarte ząbki czosnku
Przygotowanie :
- Szpinak doskonale umyć , osączyć i obgotować chwilę na parze lub zagotować krótko w niewielkiej ilości wody ( wcześniej pokroić )
- Na rozgrzanej patelnię z 2 - 3 łyżkami masła obsmażyć czosnek , dodać szpinak - mieszać
- Wbić rozmieszane jajka , posolić ( jeśli dodaliśmy roztarty szpinak to ostrożnie ze solą )
- Dobrze wymieszać by połączyć składniki .
Szpinak najlepszy jest , gdy zjadamy go na surowo jak zieloną sałatę , kropimy go wówczas tylko sosem np. winegret .
Nigdy nie próbowałam jajecznicy ze szpinakiem, chyba czas najwyższy to zmienić. Masz super bloga, bardzo fajne i proste przepisy, jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do mnie:)
ze szpinakiem nigdy nie próbowałam, może być ciekawa
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Takie proste a na pewno pyszne, szczególnie dla mnie, wielkiego fanki szpinaku ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńA kiedyś zostało mi trochę świeżego szpinaku i nie wiedziałam jak go wykorzystać, teraz nie będę mieć wątpliwości
OdpowiedzUsuńO proszę! ze szpinakiem jeszcze jajecznicy nie jadłem ;) świetny pomysł
OdpowiedzUsuńmmm, musi być wspaniała ;) u mnie szpinak ostatnio na topie w domu, wiec chętnie skorzystam z pomysłu ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie:)