środa, 22 maja 2013

Cienkie naleśniki




Składniki :  wychodzi 10 naleśników o średnicy 20 cm
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki zimnego mleka
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 3 duże jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). 
2. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia. 
3. Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić na kilka tygodni. A zaraz po usmażeniu zjadać z ulubioną konfiturą:)


Przepis pochodzi z Moich Wypieków.



10 komentarzy:

  1. Wydają się bardzo delikatne, a to zdjęcie jakoś kojarzy mi się z czasami dzieciństwa, bo wtedy zwykle jadłam naleśniki zwinięte w rulon, z dżemem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze są takie cieniutkie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie naleśniczki mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśniki idealne:) mogłabym jeść je codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj jak ja dawno nie jadłam naleśników! Chyba jutro będzie smażenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam cienkie naleśniki. Najlepsze robi moja mama ale proporcje są "na oko" więc mi nigdy takie dobre nie wychodzą. Może spróbuję z tego przepisu zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam naleśniki na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam naleśniki! Już wiem co będę jadła jutro. :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ja lubię takie naleśniki...

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne :) robię takie same :D moje dzieci coraz bardziej je lubią i często proszą o zrobienie :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...