Składniki na ciasto:
- Pół kostki masła tj. 12,5 g
- Szklanka cukru 2 jajka
- 1 i ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- ½ szklanki wody
- ½ l śmietany kremówki
- 2 śmietan fix
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej- u mnie pół
- 3 banany
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie ciasta:
- . Masło, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka i ogrzewamy do połączenia składników- często mieszając, zostawiamy do wystudzenia
- . Oddzielamy białka od żółtek, żółtka dodajemy do przestudzonej masy-ucieramy
- . Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia- ucieramy
- . Białka ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do ciasta
- Pieczemy w wysmarowanej blaszce o średnicy 24 cm, pieczemy w temp, 180 stopni C przez około 30 min.
- Ciasto po upieczeniu lekko studzimy i w jeszcze ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki ( na ok. 1-1,5 cm )
- Wydrążony środek drobno kruszymy i pozostawiamy w oczekiwaniu
Przygotowanie kremu:
1. Czekoladę siekamy w drobną kostkę
2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier i śmietan fix
3. Do masy dodajemy posiekaną na super drobno czekoladę i mieszamy
4. Obrane banany kroimy wzdłuż na pół, kropimy je sokiem cytrynowym, by nie ście-
mniały.
Na dnie wcześniej wydrążonego ciasta układamy połówki bananów, nakładamy na nie
ubitą śmietanę formując z niej kopiec. Posypujemy pokruszonym ciastem lekko je
dociskając by nie odpadło. Wstawiamy ciasto do lodówki na 24 godz.
Przepis z "Wielkie żarcie"
Kocham kopiec kreta! dzięki za przepis, jutro mam wolne od pracy, więc będę działać :D
OdpowiedzUsuńZachęcam i powodzenia:)
Usuńjedno z moich ulubionych ciast:) tez kiedyś robiłam wersję domową:)
OdpowiedzUsuńTaka najsmaczniejsza:)
UsuńCudne,nie robiłam,nie jadłam nigdy,chyba się skuszę,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńzawsze można spróbować zrobic:)
UsuńAż ślinka mi pociekła. Gdzie się schował krecik?
OdpowiedzUsuńKrecik pewnie nieuchwytny, zakopał się głęboko:)
UsuńAle ten krecik, zrobił duży kopiec:)Pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńAnula- kreciki tak mają:)
UsuńJoanno- częstuj sie proszę:)
MartyCiu- ciasto pyszne, taka prawda, dzięki za przepis:)
Oj zjadłabym kawałek z przyjemnością :-D
OdpowiedzUsuńnajlepsze ciacho świata!
OdpowiedzUsuńa co do kiszonych szparagów to: na taki śrdni słoiczek: koperek, 3-4 ząbki czosnku, ziele angielskie, gorczyca i zalewa (woda+sól). Odstawiamy tak jak małosolne. Potem do lodówki. Po 5 dniach można jeść ;))
Uwielbiam! :) A do tego pyszne foteczki ;)
OdpowiedzUsuńDziekuję i pozdrawiam:)
UsuńSuper, domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńPycha :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńcook and look- :)
UsuńZielaczku- poczęstuj się, starczy i dla Ciebie:)
Mistrzowski kopiec!
OdpowiedzUsuńNawet sam kret chciałby pewnie w nim zamieszkać.
Smakuję!
Proste, ale niezwykle smakowite ciasto:) Polecam z mojej strony:)
OdpowiedzUsuńpiękny :) lubię bardzo, ale sama jeszcze nie robiłam!!
OdpowiedzUsuńO kopcu kreta zawsze marzyłam jak byłam mała, żeby mama mi go zrobiła, ale ona twierdziła, że za dużo z nim roboty. Jak teraz widzę, była w błędzie :P Może sama sobie go w końcu zrobię :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie no i super fotki :)
OdpowiedzUsuńkopiec uwielbiam:) prosty, szybki i efektowny:) mniam:)
OdpowiedzUsuń