Sezon jagodowy otwarty :)
Warto wykorzystać ten czas i zajadać się tymi jagódkami .
Najlepsze świeże, ale nadmiar można zamrozić, ususzyć lub włożyć w słoje. Zimą będą jeszcze cenniejsze.
Jeśli tylko lubicie jagody, to przepis dla Was :)
Składniki :
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól , ewentualnie cukier
- owoce- jagody
- łyżka śmietany
Przygotowanie :
- Białka oddzielić od żółtek, ubić je na pianę
- Do żółtek dodać śmietanę oraz mąkę - ubić
- Białka dodać do ubitej masy mączno - żółtkowej , posolić
- Na patelni rozgrzać płaską łyżkę masła i wylać połowę masy
- Owoce można rzucić na wierzch lub dopiero po usmażeniu
- Jeśli zrobimy cienkie naleśniki to nie trzeba smażyć z obydwu stron, ja smażyłam po obu stronach
- Z tych składników wyszły mi 2 naleśniki. Smażymy je zawsze ostrożnie, by nie przypalić :)
Jeśli zrobimy z 4 jaj , to na pewno będziemy mieć syte śniadanie.
Moje naleśniki nie były artystycznie piękne, ale wierzcie mi- pyszne :)
Moje naleśniki nie były artystycznie piękne, ale wierzcie mi- pyszne :)
Czy naleśnik, czy omlet.. to tylko słowa, a tu chodzi o smak i prezencję. To drugie: bomba, co do pierwszego też jestem pewna, że wyszło świetnie! :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Powiadam Ci Dario, niebo w gębie...
UsuńPyszne, bardzo lubię takie naleśniko - omlety :)
OdpowiedzUsuńKto nie jadł, niech spróbuje! Pycha.
OdpowiedzUsuńMyszko- ja tez lubię:)
Usuńkatarino555- masz rację, warto usmażyć, by spróbować:)
Dla mnie obojętne czy omlet czy naleśnik za jednym i drugim przepadam. A jagody uwielbiam, bardzo fajny pomysł. Koniecznie muszę wypróbować Twojego drożdżowca.
OdpowiedzUsuńJagody - zawsze i w każdej potrawie:)
OdpowiedzUsuńjak to pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwelovecosmetics.wordpress.com/
Wygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńDla mnie idealne letnie śniadanie lub podwieczorek.
jaaagody! <3
OdpowiedzUsuńuwielbia jagody i wszystko co je zawiera! ;)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie
pozdrawiam!
Mmmm, musi być pyszny!:)
OdpowiedzUsuń