Przepisem podzieliła się ze mną moja sąsiadka, ona tez dostała go od kogoś, a ten ktoś też pewnie otrzymał go od jakieś wielbicielki ogórków konserwowych....
Składniki :
Składniki :
- 4 kg zielonych, nie za wielkich ogórków
- 6 łyżek soli
Przygotowanie :
- Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 części, jeśli większe to drobniej tzn. kroimy cieńsze paseczki
- Solimy, mieszamy i pozostawiamy na 6 godz.
Zalewa :
- 20 łyżek oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 szklanki octu 10 %
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka ostrej, mielonej papryki
Przygotowanie:
- Po 6 godz. ogórki odciskamy z zalewy solnej i nakładamy do słoiczków ( dość ciasno)
- Zalewę gotujemy i wlewamy do słoiczków z ogórkami
- Słoiczki zakręcamy dekielkami i pasteryzujemy dość krótko ( 2-3 min) by ogórki pozostały chrupkie.
Kto lubi ogórki konserwowe w zdecydowanie pikantnej zalewie polecam ogórki krokodylki :)
A tu przepis na tradycyjne ogórki konserwowe.
A tu przepis na tradycyjne ogórki konserwowe.
Uwielbiam takie ogóreczki:) Pycha!
OdpowiedzUsuńWłaśnie bardzo trudno uchwycić tę cienką granicę między ogórkami jeszcze chrupkimi, a już zabezpieczonymi na zimę, a tymi zbyt miękkimi... A w takich przekąskowych to jest ważne. Myślę, że o takim nietypowym smaku, wyrazistym i pikantnym są pyszne!
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie. U nas na działce ogórki się nie udały. Dużo jest natomiast cukinii i też ją wykorzystujemy na różne sposoby. Moja żona lubi gotować, a ja jeść. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtzn, że świetnie się uzupełniacie, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńZ oregano nie jadłam, muszą być pycha :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Ciekawy może być smak z oregano. Dobry pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
jeszcze takich nie robiłam , może będę miała okazję
OdpowiedzUsuńAle ciekawie się zapowiada
z curry i chili jadłam, ale z oregano mnie zaciekawiłaś :)
OdpowiedzUsuńoch jak ja kocham ogorasy :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i ciekawe przepisy, będę odwiedzać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
Zbieram się do zrobienia, bardzo fajna propozycja.
OdpowiedzUsuńTakie ogórki to uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite te ogóreczki, mniam! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam ani nie jadłam takich ogórków. Z pewnością są pyszne. Zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, już go sobie zapisałam,jak tylko ogórki będą zaraz go wypróbuję.Wyglądają smakowicie.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń