Składniki :
- około 110 dag mięsa- karczku
- jabłko
- kilka ząbków czosnku
- kilka suszonych śliwek
- łyżka smalcu
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie :
- Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, czosnek przecisnąć przez praskę
- Mięso posypać pieprzem, natrzeć czosnkiem, pozostawić w przykrytej miseczce na około 12 godz. w chłodnym miejscu
- Po tym czasie posypać solą, nakłuć ostrym widelcem, włożyć do rękawa, obłożyć plasterkami obranego jabłka, dołożyć 5-6 śliwek, a na wierzch mięsa położyć smalec i zamknąć rękaw
- Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200*C na 20 min, po tym czasie zmniejszyłam temp. do 160 *C, piekłam około 80 min.
Smakowity, domowy karczek i te super dodatki. Pycha!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Kocham mięso z owocami, ma niepowtarzalny smak. Fajny karczek :)
OdpowiedzUsuńKurczak wygląda rewelacyjnie !!! - pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych oraz samych cudownych i słonecznych dni.
OdpowiedzUsuńSzukam akurat pomysłu na obiad :)
OdpowiedzUsuńKarczek wygląda tak apetycznie, że chciałoby sięgnąć chociaż mały plasterek:)
OdpowiedzUsuńNie ma, jak to domowe wędliny, dziś również piekłam mięsko :)
OdpowiedzUsuńjaki apetyczny :)
OdpowiedzUsuńDziś post, a tu tak kusząco :)
OdpowiedzUsuńKuszę w poście, ale Święta tuż, tuż...pozdrawiam :)
UsuńSmaczny kawał mięcha .
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z tymi jabłkami, karczek nie, ale spróbuję upiec tak schab :)
OdpowiedzUsuńTakie upieczone mięsko jest wspaniałe i na ciepło i na zimno! Bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńJuż się robię głodna :)))
OdpowiedzUsuńUlu, wszystkiego najlepszego , czyli zdrowia, szczęścia i radości na te Święta :)
Pozdrawiam Dorota
Dziękuję Doroto, tez życzę pogodnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :)
UsuńNajlepsza p[pieczeń wychodzi z karkówki :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno musi być pyszna tak karkówka, to jedno z moich ulubionych mięs pieczonych, bo zawsze jest miękka i soczysta :)
OdpowiedzUsuńZdrowych i spokojnych świąt kochana życzę - serdeczności ślę Marii z rodziną
OdpowiedzUsuńMario, dla Ciebie i Twojej rodziny również pogodnych, spokojnych Świąt :)
UsuńMięsko ze słodkim akcentem jest ciekawe, na pewno zaskoczy nie jedną osobę przy np. świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że u Ciebie można zdobyć przepisy na pyszności :) Muszę częściej zaglądać :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego na Święta!
Urszulko, każdy ma swój ulubiony przepis na sos tatarski. To kwestia wdrukowania smaku. W wersji najczęściej przyjętej nie ma jajek, ale taki z jajkami może nawet robić za rodzaj sałatki. Do wędlin i jajek jest pyszny :-) Można nim też napychać takie marchewki z ciasta francuskiego.
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci wszystkiego najlepszego na święta, całuski!
Dziękuję i pozdrawiam Świątecznie :)
UsuńAleż pyszności :)
OdpowiedzUsuńKarczek wygląda bardzo smakowicie, uwielbiam połączenie mięsa z owocami :)
Pozdrawiam cieplutko, Agness:)
Dziękuję i również pozdrawiam już prawie Świątecznie :)
UsuńNa święta smaczna potrawa.
OdpowiedzUsuńRadosnych i pogodnych Świąt Tobie życzę!
Haniu, Tobie również radości i pogody na Święta Wielkanocne:)
Usuńale smakowita wędlinka :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńNawzajem, wszystkiego dobrego na Święta :)
UsuńMój karczek na swięta leży jeszcze w marynacie , jutro będę piekła. Marynata tradycyjna. Twój wygląda super , ja lubię takie słodko - kwaśne dodatki lecz moi domownicy nie za bardzo . Pozdrawiam jeszcze przedświątecznie.
OdpowiedzUsuńMarysiu, zapewne też będzie pyszny !
UsuńA ja pozdrawiam prawie już Świątecznie :)
Jak pięknie i smacznie wygląda...
OdpowiedzUsuńWspaniałych, rodzinnych, pełnych radości i spokoju Świąt wielkanocnych:)
ściskam serdecznie
Właśnie taki zrobię, moi chłopcy za nim przepadają.
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci Urszulko wspaniałych i radosnych Świąt Wielkanocnych!
Wyglada ładnie ale jestem wegetarianka wiec nie skosztuje ;) Życzę Tobie Wesołych Świąt i wspaniałych chwil spędzonych w gronie najbliższych :)
OdpowiedzUsuńAleż obłędnie się prezentuje :) Aż ślinka cieknie !!!
OdpowiedzUsuńmmmm ale smakowite mięsko!
OdpowiedzUsuń