poniedziałek, 15 czerwca 2015

Syrop melisowy






Składniki :

  • 200 g melisy
  • 500 g cukru
  • 700 ml wody
  • sok z 2 małych cytryn

Melisa w moim ogrodzie gości już od kilku lat. Pomimo, ze dzielę się nią ze znajomymi ciągle mi jej przybywa :) Dlatego gdy podpatrzyłam w sieci jeden ze sposobów wykorzystania zioła, powstał ten mój syropek.
Przygotowanie :
  1. Umytą melisę rozdrobniłam w mikserze, na tym etapie można jeszcze wrzucić dodatkowo kilka gałązek np.mięty
  2. Zasypałam cukrem, wlałam pół szklanki przegotowanej wody, wymieszałam i pozostawiłam na noc w słoju pod przykryciem
  3. Następnego dnia dolałam 700 ml wody i całość zagotowałam (około 20 min)
  4. Przecedziłam przez sito do następnego garnka, dodałam sok z cytryny, chwilę gotowałam, przelałam do słoiczków i zawekowałam gotując przez około 10-15 min.
Syrop będę dodawać do przegotowanej wody z dodatkiem cytryny. Melisa ma właściwości uspakajające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i rozkurczowe. Według mnie dobra na "wsio" :)
Jeśli syrop przecedzimy przez gazę będzie bardziej klarowny :)


19 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam, skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do tej pory tylko suszyłam, przy następnej ścince zrobię syropek. : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał Ula....taki syropek na spokojność coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaraz zapisuję przepis na syrop z melisy pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na takie wykorzystanie tej rośliny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł, takiego jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja do tej pory kupwalam herbatkę i tak raz na pół roku pijam - ale może syrop będzie lepszy ? - dziękuję Uleńko za przepis - buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  9. syropu z melisy jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowy na pewno jest pyszny :) Może przygotuję sobie taki, bo melisę też mam w ogródku.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda. Melisy nie mam , ale mam nadmiar mięty . Może warto spróbować zrobić tym sposobem syrop miętowy ? Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Z przepisu skorzystam bo w tym roku melisa u mnie jest wyjątkowo duża i piękna.Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki łatwy a ja onim nie słyszałam ;) napewno w smaku jest obłędny ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie robiłam, ale smak melisy bardzo lubię, więc na pewno by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  15. nigdy takiego nie robiłam i nie próbowałam, ale chętnie kiedyś zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  16. ooo poczęstowałabym się takim syropkiem :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...