Składniki :
- 2 kg pomidorów
- 2 duże czerwone papryki
- 2 cebule
- 4 papryczki chili
- 10 ząbków czosnku
- około 5 cm świeżego imbiru
- sól, cukier brązowy
- pieprz czarny mielony
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie :
- Pomidory obrać ze skóry i pokroić je dość drobno, papryki również
- Imbir obrać i na mniejsze kawałki
- Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę
- Wszystko oprócz pomidorów wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę wlewając pół szklanki oliwy
- Przełożyć do dużego rondla i dusić około pół godziny, następnie dodać pomidory, cukier, pieprz, sól do smaku, zamieszać i dusić na niewielkim ogniu przez około 2 godziny, ja gotowałam krócej, ale często mieszałam
- Wlałam wrzący przecier do słoików i pasteryzowałam około 5 min.
Oryginalny przepis z :
Sos jest naprawdę ostry, ale lubię takie mieć, by ewentualnie wykorzystać je jako bazę do innych sosów :)
Na zimę idealny. Bardzo lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńżaden kupny nie dorówna takiemu domowemu:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się :) Lubię połączenia pomidorów z ostrymi przyprawami.
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje taki sosik :D
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy! :) Fajny dodatek imbiru! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, na zimę idealny...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńłał jakie piękne dekoracje słoików :) cudne
OdpowiedzUsuńOoo jaki fajny pomysł na dodanie imbiru :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńudanego tygodnia:)
Robię podobny,jest pyszny!
OdpowiedzUsuńU mnie też dzisiaj przetwory z pomidora. Takiego przepisu nie znam, ale chętnie poznam :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTen sosik to mój ideał... :D
OdpowiedzUsuńJa na zimę robię tylko czyściutkie pomidory, ale do podstawowej pulpy można dodać zaproponowane przez Ciebie dodatki i taki pyszny sosik jest w zasięgu ręki!
OdpowiedzUsuńRobię podobny, uwielbiam go :) !
OdpowiedzUsuńCudownie rozgrzewający musi być :)
OdpowiedzUsuń